SPORT, 7 Mars 2023, 20:06

Barcelona do të denoncohet për korrupsion, i akuzuari kryesor dorëzon raport mjeko-ligjor

Barcelona do të denoncohet për korrupsion, i akuzuari kryesor
Josep Maria Bartomeu

Prokuroria spanjolle është gati të bëjë një denoncim ndaj Barcelonës për pagesat e katalanasve ndaj ish-zëvendëspresidentit të arbitrave spanjollë, Enriquez Negreira. Këtë e raporton El Pais. Akuza është për korrupsion në biznes, një krim që hyri në fuqi në Spanjë me reformën penale të vitit 2010 dhe që përfshin mashtrimin sportiv.

Ankesa do të drejtohet edhe kundër ish-presidentit të Blaugranas, Josep Maria Bartomeu, anëtarëve të rrethit të tij përgjegjës për pagesat dhe vetë Negreiras, i cili deri në vitin 2018 mori 7 milionë euro nga Barcelona. I thirrur në prokurori, ish-nënkryetari nuk ka shkuar për të dëshmuar, duke pranuar mundësinë që të mos e bëjë këtë pasi vuan nga Alzheimer.


Pagesat janë bërë, pa ndërprerje, të paktën që nga viti 2001 dhe deri në korrik 2018, kur presidenca e Bartomeu u dha fund praktikave të tilla. Përfundimi i marrëdhënies nxiti protesta nga Negreira, i cili kërcënoi të akuzonte “të gjithë presidentët” e Barçës që kishin mbajtur gjallë këtë marrëdhënie të supozuar biznesi.

Joan Gaspart (2000-2003), Joan Laporta (2003-2010), Sandro Rosell (2010). -2014) dhe Bartomeu (2014-2020). Kompania e Negreira, Dasnil, ka parë që atëherë të ardhurat e saj të bien: Barça ishte praktikisht klienti i saj i vetëm dhe arsyeja e ekzistencës së saj.

Krimi i korrupsionit në kompani – emërtimi i korrupsionit ndërmjet individëve privatë, nga viti 2010, është ndryshuar në vitin 2015 – parashikon një dënim nga gjashtë muaj deri në katër vjet burgim, përveç përjashtimit dhe pagesës së gjobës.

Artikulli përmban një seksion (286.4) i cili aludon në mënyrë eksplicite për garat sportive dhe që dënon “ekzekutivët, drejtorët, punonjësit ose bashkëpunëtorët e një organi sportiv” dhe gjithashtu “atletët, gjyqtarët ose gjyqtarët”, të cilët synojnë “të paracaktojnë ose me mashtrim me qëllim ose të ndryshojë rezultatin e një testi, një takimi ose një gare sportive me rëndësi të veçantë ekonomike ose sportive”.

Krimi që i atribuohet klubit, megjithatë, mund të zgjatet vetëm deri në vitin 2010, sepse, më parë, kodi penal nuk e parashikonte atë. Dhe këtu ka një paradoks, edhe pse pikërisht nën presidencën Bartomeu u ndërprenë pagesat, do të jetë menaxhimi i tij që do të marrë pasojat penale.