LIFESTYLE, 4 Nëntor 2023, 19:36

Nuk mund të qëndroni më shumë se 15 minuta, njihuni me dhomën misterioze në Firence

Nuk mund të qëndroni më shumë se 15 minuta, njihuni me

Një ish-bodrum qymyri ku artisti i madh i Renesancës, Michelangelo mendohet se është fshehur për t’i shpëtuar një pape të tërbuar do të hapet për publikun më 15 nëntor. Kështu deklaroi të martën një muze në Firence. “Dhoma e fshehtë” e Michelangelo ndodhet brenda Muzeut të Kapelave Medici dhe përmban skica me qymyr të figurave njerëzore të cilat i janë atribuar artistit, i cili thuhet se është strehuar atje në 1530, transmeton Telegrafi.

Dhoma e vogël, 10 metra e gjatë, tre metra e gjerë dhe 2-1/2 metra e lartë në majë të qemerit, u përdor për të ruajtur qymyrin në një pikë përpara se të rizbulohej gjatë punës së rinovimit në 1975. Paolo Dal Poggetto, drejtor i atëhershëm i Muzeut të Kapelave Medici, ia atribuoi Michelangelo-s shumë nga vizatimet e gjetura në mure, megjithëse të tjerët që atëherë e kanë kundërshtuar këtë.

Dal Poggetto besonte se artisti ishte strehuar në dhomë pasi u përplas me Papa Klementin VII. Grupe të vogla me katër persona do të mund të vizitojnë dhomën nga 15 nëntori për një maksimum prej 15 minutash. Biletat do të kushtojnë 20 euro për person, veçmas 10 eurove që paguhen për hyrjen në muzeun kryesor. “Numri i kufizuar i vizitorëve për një periudhë kohe është për shkak të nevojës për të alternuar periudhat e ekspozimit ndaj dritës LED me periudha të zgjatura të errësirës”, tha muzeu.