LIFESTYLE, 10 Nëntor 2023, 17:41

Vetëm pak minuta ecje! Si ndikon kjo rutinë stërvitore në shëndetin e zemrës, nëse e praktikoni çdo ditë

Vetëm pak minuta ecje! Si ndikon kjo rutinë stërvitore në

Ne e dimë se stërvitja vjen në shumë forma dhe sigurisht, shumë përfitime shëndetësore.

Një nga gjërat më të lehta që mund të filloni pavarësisht moshës dhe nivelit tuaj të fitnesit është ecja, e cila mund të “mburojë” zemrën tonë kundër sëmundjeve të zemrës.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), një rutinë stërvitore e shpejtë dhe e thjeshtë sa një shëtitje e përditshme 20-minutëshe mund të ndihmojë në reduktimin e disa dëmeve në shëndetin e zemrës që lidhen me një mënyrë jetese joaktive.

Ecja: Ushtrimi më i lehtë për zemrën

Aktiviteti fizik i rregullt është një komponent kyç i shëndetit optimal të zemrës.

Ju nuk keni nevojë për pajisje të bukura ose një anëtarësim të shtrenjtë për të shijuar shëtitjen tuaj njëzet minutëshe dhe nuk është as një angazhim i madh kohor.

Ju mund të zgjidhni të ecni nëpër lagjen tuaj, në parkun tuaj të preferuar ose duke kryer punët tuaja të përditshme.

Nëse jeni duke vozitur, atëherë mund ta parkoni atë disa blloqe larg destinacionit tuaj për të ndërmarrë disa hapa shtesë dhe jetëshpëtues.

Koha për t’u bërë kreativ

Është e rëndësishme të bëheni kreativ me shëtitjet tuaja në mënyrë që ato të bëhen zakon dhe të mos ju mërziten.

Njerëzit që janë plotësisht joaktivë do të përfitojnë më shumë nga shtimi i një shëtitjeje ditore prej 20 minutash në rutinën e tyre të përditshme.

Përfitimet përfshijnë përmirësime në shumë faktorë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, duke përfshirë peshën trupore, presionin e gjakut dhe sheqerin në gjak.

Dhe nëse ecja nuk është gjëja juaj, çdo lloj aktiviteti që ju bën të lëvizni më shumë mund të jetë i dobishëm.

Kërcimi me litar, ngjitja e shkallëve në metro ose në zyrën tuaj janë aktivitete që favorizojnë funksionimin e qetë të zemrës.

Përtej kësaj, studiuesit theksojnë se nuk keni nevojë të shkoni për 20 minuta ecje, veçanërisht nëse nuk keni aftësinë ose kohën për ta bërë këtë.

Kjo shëtitje prej 20 minutash mund të ndahet në dy apo edhe katër shëtitje të veçanta gjatë një dite dhe të ketë rezultate të ngjashme.