LIFESTYLE, 4 Shtator 2023, 19:11

Google mbush 25 vjeç! Historia e gjigantit global që nisi në një dhomë konvikti

Google mbush 25 vjeç! Historia e gjigantit global që nisi në

Motori më i popullarizuar i kërkimit në botë filloi si një projekt kërkimor nga Larry Page dhe Sergey Brin kur ata të dy ishin studentë në Universitetin Stanford në fund të viteve 1990.

Duke punuar nga dhomat e tyre të konviktit, të dy zhvilluan një algoritëm të ri për motorët e kërkimit që renditnin faqet e internetit bazuar në numrin e faqeve të tjera të internetit që lidhen me to, të cilat ata e quajtën “PageRank”.

Ky algoritëm doli të ishte shumë më efektiv se algoritmet ekzistuese dhe Google u bë shpejt motori më i popullarizuar i kërkimit në internet. Me kalimin e viteve, motori i kërkimit Google është bërë pjesë integrale e jetës sonë të përditshme, duke formuar mënyrën se si ne kërkojmë, komunikojmë dhe ndërveprojmë me informacionin në internet.
Madje, në vitin 2006, Fjalori i Oksfordit shtoi fjalën “google” si një folje për t’iu referuar kërkimit të informacionit në internet, pavarësisht nga motori i kërkimit i përdorur.