AKTUALITET, 25 Korrik 2020, 23:07

Përplasja me grekët, urdhër i papritur për anijet turke

Përplasja me grekët, urdhër i papritur për anijet turke

Duket se Turqia ka vendosur të ndryshojë pozicionin e saj në Egje , pavarësisht retorikës së Rexhep Tajip Erdogan.

Mediat greke raportojnë se anijet luftarake turke janë larguar nga Egjeu, gjë e cila konsiderohet si një shenjë e tërheqjes pas tensionit të krijuar nga lëshimi i NAVTEX turke.

Ajo pushtoi një zonë në juglindje të Kastelorizo, brenda raftit kontinental Grek, në mënyrë që Oruc Reis të synonte hidrokarburet.

E ankoruar në brigjet e Antalia mbetet Oruc Reis, i cila nuk ka lundruar në zonën që Ankaraja u përpoq të bllokonte.

Sidoqoftë, flota greke mbetet në vend, duke monitoruar lëvizjet e anijeve turke. Më herët Rexhep Tajip Erdogan, lëshoi kërcënime në të gjitha drejtimet.

“Ose dilni në fushë ose nëse nuk keni një qëllim të tillë, filloni negociatat sa më shpejt të jetë e mundur, ne nuk kemi aspirata për tokë, det dhe burime natyrore, por ne nuk lejojmë askënd të cenojë interesat dhe të drejtat tona”, tha Erdogan.

Erdogan tha se zhurma e këtyre vendeve ditët e fundit nuk lidhet as me Hagia Sofia dhe as me Mesdheun Lindor, por me ekzistencën e popullit turk dhe myslimanëvë në këtë gjeografi.