BALLKAN, 22 Qershor 2022, 17:33

Bullgaria: Më 23 qershor nuk mbaron gjithçka për çështjen e Maqedonisë së Veriut

Bullgaria: Më 23 qershor nuk mbaron gjithçka për

Afati i fundit që Bullgaria t’i përgjigjet propozimit të presidencës franceze për zhbllokimin e rrugës evropiane të Maqedonisë së Veriut nuk është data 23 qershor dhe kjo mund të ndodhë në një format tjetër deri në fund të presidencës së Francës me BE-në, pra deri në fund të muajit.

Ky informacion u dha sot nga Ministria e Punëve të Jashtme e Bullgarisë për mediat vendase. Raporti i Ministrisë së Punëve të Jashtme Bullgare i datës 20 qershor i është dorëzuar Komisionit për Politikë të Jashtme të Kuvendit Kombëtar të Bullgarisë.

Siç raportojnë mediat në vend, Ministria informoi deputetët se i ashtuquajtuaturi “Propozimi francez” krijon “kushte të favorshme për mbrojtjen e interesit kombëtar bullgar”.

Një draft protokoll nga takimi i dytë i ardhshëm i Komisionit të Përbashkët Ndërqeveritar të Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, një raport për vijimin e marrëdhënieve dypalëshe dhe një propozim për një kornizë negociuese për vendin me BE-në janë dërguar në Parlament.

Sipas Ministrisë së Jashtme bullgare, nuk është arritur asnjë marrëveshje tekstuale me Shkupin që parashikon që konferenca e parë ndërqeveritare të mbahet menjëherë pasi Maqedonia e Veriut të përfshijë në Kushtetutën e saj bullgarët jo si pakicë, por si komb shtetformues, qytetarë që jetojnë dhe kanë të drejta të barabarta në atë vend.

Sipas mediave bullgare, Shkupi këmbëngul që “përfshirja e bullgarëve si një komb shtetformues” të vendoset si kusht për hapjen e grupit të parë të “Parimeve Themelore” në procesin e negociatave.

Në raportin në Kuvend, Ministria thekson se është thelbësore që protokolli të nënshkruhet dhe miratohet nga qeveritë e Sofjes dhe Shkupit, para se Bullgaria të miratojë kornizën negociuese të BE-së me vendin.