AKTUALITET, 25 Maj 2023, 16:23

Statistikat/ Jo të gjithë kanë pajisje teknologjike, fëmijët në zonat më të varfra vuajnë më pak nga problemet e shikimit

Statistikat/ Jo të gjithë kanë pajisje teknologjike,

Një në tetë fëmijë të moshës shkollore në Shqipëri ka probleme me shikimin. Ky është konstatimi i mjekëve pas kontrollit  të kryer deri tani tek nxënësit e shkollave. Përdorimi për një kohë të gjatë i telefonit dhe pajisjeve të tjera elektronike është një prej shkaqeve që rreth 13%  e nxënësve kanë nevojë për syze.

“Qëndrimi me orë të zgjatura ne ekrane, kalimi nga ekrani i telefonit tek i kompjuterit, televizorit do ta lodhë syrin e do ta çojë në probleme. Kam bërë depistim edhe në periferi, Kamëz, Vorë, kam vënë re se në shkollat e periferisë ka më pak probleme. Më shumë problem kanë shkollat në qendër dhe problem kryesor është syri dembel.  Fëmijët higjienën e shikimit e kuptojnë thjeshtë në larjen e syve ndërkohë nuk kuptojnë raportin me dritën dhe ekranet”, ka thënë mjekja Eliverta Kanina.

Vetë fëmijët pranojnë qëndrimin e zgjatur para telefonit ose kompjuterit. “Më shumë rri në telefon, loz dhe më shokët, e lë kur më dhemb koka”, thotë një nxënëse. “Mami më thotë që ta lë telefonin”, shprehet një tjetër. “Më thonë shumë herë por nuk i dëgjoj, nga drita e telefonit më dhemb koka ka thënë një nxënës”, ka thënë nxënësi. Me kontrollin periodik të syve në  shkollat  9- vjeçare synohet  kapja në kohë e problemeve tek fëmijët  deri në 14 vjeç.