BOTA, 4 Qershor 2023, 13:55

Kanada, zjarret në pyjet në Quebec detyrojnë rreth 11,000 banorë të largohen nga shtëpitë e tyre

Kanada,  zjarret në pyjet në Quebec detyrojnë rreth 11,000

Zjarret po përhapen me shpejtësi të madhe në Kanadanë lindore, ku ka më shumë se 100 shpërthime aktive vetëm në Quebec, duke i detyruar autoritetet të kërkojnë evakuimin e rreth 11,000 banorëve të premten si një masë paraprake.

Provincat perëndimore të Albertës dhe Saskatchewan u përballën me makthin e zjarrtë në fillim të majit, dhe tani zjarret kanë pushtuar pjesës lindore të Kanadasë, veçanërisht Nova Scotia dhe Quebec.

Që nga fillimi i vitit, më shumë se 27 milionë hektarë janë djegur në Kanada, tetë herë më e madhe se sipërfaqja në krahasim me mesataren 30-vjeçare, sipas shifrave zyrtare. Aktualisht ka 214 shpërthime aktive zjarresh, duke pasur parasysh që 93 prej tyre janë jashtë kontrollit në të gjithë Kanadanë.

Që nga e enjtja, disa shpërthime të reja zjarri kanë shpërthyer në Quebec, veçanërisht në zonat pranë lumit St. Të premten pasdite, autoritetet kërkuan ndihmën e ushtrisë për të transportuar pajisje emergjente, ushqime dhe karburant. “Gjërat po ndryshojnë shpejt në Quebec,” shpjegoi deputeti Stéphane Lauzon.

“Rreth 10,000 njerëz u evakuuan si një masë paraprake në anën Cet-Île dhe 1,000 të tjerë në anën Chape,” tha Francois Bonnardel, ministri i sigurisë publike i qeverisë rajonale të Quebec.

Qindra zjarrfikës nga Shtetet e Bashkuara, Meksika, Afrika e Jugut dhe Portugalia u thirrën për të ndihmuar në shuarjen e zjarreve.

Kanadaja, e cila për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike ndikohet shumë më shpejt nga ngrohja globale në krahasim me pjesën tjetër të botës, vitet e fundit po përjeton ngjarje ekstreme të motit, intensiteti dhe frekuenca e të cilave po rritet për shkak të ndryshimeve klimatike.