BOTA, 4 Qershor 2023, 08:05

Zelensky: Njerëzit në Amerikën Latine të mbështesin sanksionet nëse e kuptojnë situatën e Ukrainës

Zelensky: Njerëzit në Amerikën Latine të mbështesin

Sanksionet kundër Rusisë janë vetëm një pjesë e presionit që bota duhet të ushtrojë mbi shtetin agresor dhe njerëzit në mbarë botën, përfshirë Amerikën Latine, do t’i mbështesin nëse kuptojnë se çfarë po ndodh realisht në Ukrainë.

Këtë e ka thënë presidenti Volodymyr Zelensky në një intervistë për mediat e Amerikës Latine.

“Çështja e sanksioneve, reagimi ndaj luftës së Rusisë, ne mund të flasim për të në detaje, por kjo nuk është një prioritet. Para së gjithash, ne duhet të vlerësojmë realisht atë që po ndodh në Ukrainë, të vlerësojmë se çfarë lloj lufte është. , vlerësoni nëse është e drejtë që Rusia na sulmoi dhe shkatërron të gjitha gjallesat çdo ditë…Sanksionet janë një gjë e vogël. Ato janë të rëndësishme për të izoluar sundimin autoritar të Kremlinit dhe dëshirën për të marrë nën kontroll Ukrainën dhe për të rivizituar Bashkimin Sovjetik. Sanksionet janë vetëm një nga mjetet, prandaj them se së pari duhet të kuptosh se çfarë po ndodh këtu, dhe më pas, pasi njerëzit të mësojnë të vërtetën, ata vetë do t’ju sugjerojnë, le të ushtrojmë pak ndikim, le të ndalojmë Kremlinin. Ndaloni këtë luftë dhe vuajtjet e njerëzve”, tha Volodymyr Zelensky.

Ai vuri në dukje se në vendet e Amerikës Latine, të cilat kishin lidhje të ngushta me ish-Bashkimin Sovjetik, ekziston një keqkuptim se, në fakt, ky ent përbëhej nga shumë vende që në një kohë zgjodhën pavarësinë. Dhe sipas tij, ka njëfarë progresi për sa i përket njerëzve që fillojnë të kuptojnë se lufta në Ukrainë nuk është civile, se është lufta e Rusisë kundër Ukrainës dhe se Ukraina kryen operacione ushtarake mbrojtëse.

Presidenti theksoi se ukrainasit nuk janë larguar nga vendi i tyre, por tani po mbrojnë vlerat e tyre, jo vetëm territorin. Sipas tij, në Amerikën Latine njerëzit kanë filluar ta kuptojnë këtë dhe shumica e kombeve të Amerikës Latine mbështetën rezolutën e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së që bën thirrje për t’i dhënë fund armiqësive dhe kërkon që Rusia të tërheqë menjëherë trupat e saj nga territori i Ukrainës.