BOTA, 13 Mars 2023, 14:58

Gjykata Ndërkombëtare Penale hap çështjen për krimet e luftës në Ukrainë

Gjykata Ndërkombëtare Penale hap çështjen për krimet

Gjykata Ndërkombëtare Penale (ICC) synon të hapë dy raste të krimeve të luftës nga forcat ruse në Ukrainë dhe do të kërkojë urdhër-arreste për disa persona, sipas një raporti.

Raporti i New York Times citoi zyrtarë aktualë dhe ish-zyrtarë, të cilët kanë njohuri për vendimin. Vendimi afërsisht një javë pasi një nga prokurorët e ICC-së vizituan Ukrainën për herë të katërt.

Karim AA Khan KC tha se vizita i kishte lejuar gjykatës “të ndërmarrë hapa kyç përpara në punën hetimore dhe të takohet me ata që janë prekur nga krimet e dyshuara ndërkombëtare në Ukrainë”.

Natyra e saktë e rasteve të hapura nuk është e qartë, por Khan kishte folur për fëmijët e prekur nga lufta në Ukrainë, mes pretendimeve se një numër janë marrë në mënyrë të paligjshme nga Rusia.

Pas një vizite në një shtëpi kujdesi për fëmijët në Ukrainën jugore, Khan tha se prona “ishte bosh”, për të cilën ai tha se ishte “rezultat i deportimit të supozuar të fëmijëve nga Ukraina në Federatën Ruse ose transferimit të tyre të paligjshëm në pjesë të tjera të territoret e pushtuara përkohësisht”.

“Siç i vura në dukje Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara shtatorin e kaluar, këto akte të supozuara po hetohen nga zyra ime si prioritet,” shtoi ai.

“Fëmijët nuk mund të trajtohen si plaçkë lufte”.