BOTA, 28 Nëntor 2023, 20:34

Finlanda do të mbyllë kufirin me Rusinë për dy javë

Finlanda do të mbyllë kufirin me Rusinë për dy javë

Finlanda do të mbyllë të gjithë kufijtë e saj me Rusinë për udhëtarët për dy javët e ardhshme në një përpjekje për të frenuar flukset jashtëzakonisht të mëdha të azilkërkuesve në vendin verior, për të cilin qeveria dhe aleatët e saj thonë se është një lëvizje e orkestruar nga Moska.

Javën e kaluar, Finlanda mbylli të gjitha pikat kufitare për udhëtarët nga Rusia, përveç njërës, të cilën e mbajti të hapur në pjesën më veriore të vendosur në Arktik. Por edhe kjo do të mbyllet tani, njoftoi sot qeveria.

Rreth 900 azilkërkues nga vende si Afganistani, Kenia, Maroku, Pakistani, Somalia, Siria dhe Jemeni hynë në Finlandë nga Rusia në nëntor, më parë më pak se një në ditë, sipas rojeve kufitare finlandeze.Vendimi për mbylljen e të tetë pikave kufitare do të thotë që vetëm trafiku i mallrave mund të bëhet ndërmjet dy vendeve.

Helsinki thotë se Moska po i shtyn azilkërkuesit përtej kufirit në shenjë hakmarrjeje për vendimin e saj për të rritur bashkëpunimin në mbrojtje me Shtetet e Bashkuara, një akuzë që Kremlini e mohon. Finlanda solli reagimin e Rusisë në fillim të këtij viti kur u bashkua me NATO-n, duke i dhënë fund një politike dhjetëvjeçare të mos anëtarësimit në koalicione ushtarake për shkak të luftës në Ukrainë.