BOTA, 28 Nëntor 2023, 16:51

Të bllokuar prej 17 ditësh në tunel, shpëtohen 41 punëtorët në Indi

Të bllokuar prej 17 ditësh në tunel, shpëtohen 41

Ekipet e shpëtimit indianë gërmuan nëpër shkëmbinj dhe mbeturina për të arritur tek 41 punëtorë të bllokuar për 17 ditë në një tunel të shembur në Himalaje, duke planifikuar t’i tërheqin ata një nga një për të siguruar, thanë zyrtarët.

Burrat, punëtorë me paga të ulëta nga shtetet më të varfra të Indisë, kanë mbetur të bllokuar në tunelin 4.5 km në shtetin Uttarakhand që kur u shemb më 12 nëntor. Procesi i nxjerrjes së tyre, një nga një në barela me rrota përmes një tubi 90 centimetra të gjerë, do të zgjaste disa orë, thanë zyrtarët.

Tubi i evakuimit duhet të shtyhet dhe mbeturinat të pastrohen përpara se ekuipazhet e shpëtimit të mund të zvarriten dhe të fillojnë të tërheqin burrat, thanë ata. Dhjetra shpëtues me litarë dhe shkallë të rreshtuara jashtë tunelit dhe ambulanca filluan të mbërrinin për të dërguar 41 burrat në një spital rreth 30 kilometra larg. Tuneli është pjesë e autostradës Char Dham me vlerë 1.5 miliardë dollarë, një nga projektet më ambicioze të vendit, i cili synon të lidhë katër vende pelegrinazhi hindu përmes një rrjeti rrugor prej 550,890 km. Autoritetet nuk kanë thënë se çfarë e shkaktoi shembjen, por zona është e prirur për rrëshqitje dheu, tërmete dhe përmbytje.