NË FOKUS, 21 Prill 2022, 21:58

"Doni ti thyeni hundët amerikanëve, keni krijuar klimë linçuese në PD!"/ Replikat mes Andi Bushatit dhe Sali Berishës

"Doni ti thyeni hundët amerikanëve, keni krijuar klimë
Andi Bushati dhe Sali Berisha në TPZ

Sali Berisha ka qenë i ftuar në emisionin "Të Paekspozuarit" në MCN TV, ku u diskutuan zhvillimet në Partinë Demokratike dhe proceset që po ndodhin në parti, të cilat një pjesë e demokratëve i quajnë të njëanshme. 

Analisti Andi Bushati, replikoi me Berishës, lidhur me shpejtësinë me të cilën ai po kryen të gjitha proceset, duke deklaruar se kjo rrezikon ta çojë partinë në "autoritarizëm" dhe ta përçajë atë. 

Pjesë nga debati në studio: 

Andi Bushati: Mendoj se e keni shpëtuar partinë nga autoritarizimi i Bashës, por rrezikoni ta fusni në një autoritarizmë më të rrezikëshëm. Në parti ju kërkuan shtyrjen e zgjedhjeve në degë.  Pse edhe unë jam me ta? Sepse mendoj se PD ka kaluar një traumë të madhe. Nuk mundet dy pjesë, që kanë qenë në luftë, papritur të pajtohen dhe të futen në një proces. Duhej një kohë e kurimit të plagëve. Ju këtë kohë nuk po ja jepni. Gjithë Komisioni i Rithemelimit po turret të rimarrë degët e rretheve. Të gjithë e dimë, se po u zhvillua kështu, aty do të jenë triumfatorë njerëzit e Foltores. 
Ju dëgjova, kur thatë deputetët do ti bëjmë anëtarë të Këshillit Kombëtar pa votë. Ju nuk po i jepni mundësinë, që të futen gradualisht në proces, të ngrenë grupet, fraksionet. Sot opozita nuk ka luksin të humbasë asnjë votë. Kjo që them, autoritarizmi i Berishës, kam frikën se më shumë doni ti thyeni hundët amerikanëve që unë jam kryetar, sesa PD-në, sepse po lini copa të mëdha jashte.

Sali Berisha: Shqetësimi juaj në aparencë është i drejtë. Së pari, jam marrë me intensitet edhe me deputetët edhe me bazën. Me bazën po ecën dhe ju e shihni vetë. Në çdo qark që shkon (Basha), mbledh 20-30 veta. Sot një PD të organizuar nuk e kemi. Po të garantoj që, mund të shtyj 2 muaj, 3 muaj, vetëm përkeqësim do të ketë.

Andi Bushati: Duke rrëmbyer ju, do të ketë përkeqësim!

Sali Berisha: Nuk po rrëmbej gjë. PD ka interes që deputetët të jenë të shumicës. Ndodhi një moment, që qëndruan si neutral apo me një rrymë, ishte një moment. Por ai gjithmonë duhet të jetë dhe të mbetet deputet i shumicës.
Cfarë kërkon kjo? Kjo kërkon para së gjithash, që ne të tregohemi opozitarë të vërtetë. Ata njerëz që kanë tetë vite që presin, shumica e tyre, kërkojnë që ne të jemi të vërtetë si opozitarë. Në parti, kuotohet gjithmonë më shumë ai që u del zot atyre më shumë. Deputeti e ka këtë shans me mikrofonin në parlament. Por kjo kërkon që deputeti ti vërë vetes qëllim.

Andi Bushati: Sot një deputet mund të jetë opozitar perfekt, por që mendon se PD nuk ka të ardhmen me Berishën. Por, sot ky deputet linçohet. Këtë ju e dini, prandaj bëtë këtë trukun. Keni krijuar klimë linçimi për njerëzit që janë opozitarë, por kundër Berishës. Ju prandaj bëtë nenet në statut, që ti mbroni nga fanatikët.

Sali Berisha: Asnjë prej tyre, në mënyrë absolute, as më shkon ndërmend. Nëse ndodh kjo që thoni ju, atëherë i bie që unë punoj kundër vetes. Nëse e merr kështu, po të garantoj, unë kam humbur në projektin tim të përballjes me këtë nismë. Kam humbur. Që në fillim kam përcaktuar dy linja. Njërën e dija që është 50/50, tjetrën e dija penën time për të bërë transparencë para gjithë botës. Po të kisha patur qëllime të tjera, kam patur të rreshtuar 15 kompani për të lobuar. Ka katër muaj ky proces, mund të shtyhet akoma, por opozitë nuk ka.

Andi Bushati: Më mirë të vonojë pak dhe e shëndoshë sesa shpejt dhe e përçarë.