LIFESTYLE, 7 Shtator 2023, 14:31

Studimi: Fëmijët me BMI të lartë, rrezik për zhvillimin e depresionit në të ardhmen

Studimi: Fëmijët me BMI të lartë, rrezik për zhvillimin

Fëmijët me një indeks të lartë të masës trupore janë më të rrezikuar nga depresioni, tregon një studim i ri.

Të qenit mbipeshë midis moshës 12 dhe 16 vjeç kishte ndikimin më të madh, duke vuajtur simptoma duke përfshirë humorin e ulët dhe rraskapitjen deri në adoleshencë të vonë.

Ekspertët sugjeruan se pakënaqësia e trupit dhe stigma e lidhur me peshën ishin shkaqet kryesore dhe kjo moshë ishte një ‘pikë vendimtare’ për t’u përpjekur për të ndihmuar të prekurit.

King’s College London, analizoi të dhënat nga më shumë se 10,000 binjakë në Studimin e Zhvillimit të Hershëm të Binjakëve dhe Regjistrin e Binjakëve për të Rritur në Mbretërinë e Bashkuar.

Ata shikuan lidhjen midis BMI-së dhe depresionit në moshat 12, 16 dhe 21 vjeç.

Studiuesit nga Kings College London zbuluan se të qenit mbipeshë midis moshës 12 dhe 16 vjeç kishte ndikimin më të madh për depresionin, duke vuajtur simptoma duke përfshirë humorin e ulët dhe rraskapitjen deri në adoleshencën e tyre të vonë.

Studiuesit zbuluan se fëmijët midis moshës 12-16 vjeç me një BMI më të lartë ishin në një rrezik më të lartë të zhvillimit të depresionit sesa midis moshës 16-21 vjeç.

Ata zbuluan gjithashtu se një lidhje më e fortë për fëmijët me një BMI më të lartë në moshë të hershme për të zhvilluar depresion në një moshë më të vonë, sesa fëmijët me depresion që së pari kishin një BMI më të lartë më vonë në fëmijëri.

Dr Ellen Thompson, e cila drejtoi studimin, tha: “Të kuptuarit e marrëdhënies midis sëmundjes mendore dhe peshës në adoleshencë është jetike për të ofruar mbështetje në kohë aty ku është e nevojshme”.

“Ky studim tregon një lidhje më të fortë midis të pasurit një BMI më të lartë në moshën 12 vjeç dhe simptomave të mëvonshme të depresionit në moshën 16 vjeç sesa e kundërta”.

Hulumtimet e mëparshme zbuluan se varfëria mund të jetë një faktor rreziku, megjithatë ky studim u përshtat për statusin socio-ekonomik dhe zbuloi se marrëdhënia midis simptomave të depresionit dhe peshës ishte e pandikuar.

Strukturat mbështetëse dhe mesazhet pozitive të imazhit të trupit mund të mësohen në PHSE për të luftuar simptomat depresive, sugjeruan autorët si pjesë e gjetjeve të publikuara në Psychological Medicine.

Profesor Thalia Eley, Profesor i Gjenetikës Zhvillimore të Sjelljes nga King’s College në Londër, tha: “Ky studim tregon se adoleshenca e hershme është një pikë kritike për zhvillimin e simptomave depresive të lidhura me shtimin në peshë.

“Sëmundja mendore dhe obeziteti janë shqetësime në rritje për të rinjtë britanikë dhe ky studim tregon se si të dyja janë të ndërthurura.

“Puna me adoleshentët e rinj për t’i mbështetur ata që të kenë një imazh pozitiv të trupit duke përdorur strategji të tilla si përqendrimi në shëndetin dhe mirëqenien në vend të peshës mund të jetë i dobishëm në parandalimin e depresionit të mëvonshëm.”

SI TA LLOGARISNI INDEKSIN TUAJ MASA TRUPORE – DHE ÇFARË DO TË THOTË

Indeksi i masës trupore (BMI) është një masë e yndyrës trupore bazuar në peshën tuaj në lidhje me gjatësinë tuaj.

Formula standarde:

BMI = (pesha në paund / lartësia2 në inç) x 703

Formula metrike:

BMI = (pesha në kilogram / lartësia2 në metra

Matjet:

Nën 18.5: Nënpeshë
5 – 24.9: I shëndetshëm
25 – 29.9: Mbipeshë
30 – 39,9: Obez
40+: Obez