BOTA, 28 Maj 2023, 19:54

Pse Rusia po shpenzon kaq shumë përpjekje për të bombarduar Kievin?

Pse Rusia po shpenzon kaq shumë përpjekje për të bombarduar

Për të 14-ën ditë këtë muaj, qyteti i Kievit është shënjestër e sulmeve ajrore ruse. 

Zyrtarët ukrainas vlerësojnë se Rusia dërgoi më shumë se 50 dronë sulmues drejt kryeqytetit herët të dielën. Shumica dërrmuese u shkatërruan nga mbrojtja ajrore, dhe viktimat dhe dëmet duket se kanë qenë minimale, sipas autoriteteve të qytetit. 

Pra, pse Rusia shpenzon kaq shumë përpjekje për kthime kaq të kufizuara?

Sulm me kosto të ulët: Së pari, dronët Shahed të prodhuar nga Irani janë një mënyrë e lirë për t’i shkaktuar të paktën pak dhimbje Kievit, i cili për pjesën më të madhe të vitit të kaluar është kursyer nga ndikimi i pushtimit rus. Rusia ka blerë qindra dronë të tillë, të cilët kushtojnë afërsisht 20 herë më pak se një raketë.

Kjo dhimbje është po aq psikologjike sa fizike: sulmet e natës dërgojnë mijëra njerëz në strehimore dhe bodrume. Dritaret janë thyer, rrënojat bien në rrugë. Që nga fillimi i pushtimit, sirena e sulmit ajror është ndezur në Kiev për 887 orë kumulative. Paralelja më e afërt historike mund të jetë përdorimi nga nazistët e raketave të lundrimit V2 “doodlebug” kundër Londrës në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Sulmet brenda natës erdhën ndërsa kryeqyteti ukrainas po përgatitej të festonte Ditën e Kievit, duke shënuar themelimin e qytetit më shumë se 1500 vjet më parë. Kjo ndoshta nuk është e rastësishme.

Megjithatë, të gjitha indikacionet tregojnë se – pavarësisht nga zhvendosja dhe rraskapitja – qëndrimi i popullsisë së qytetit është ngurtësuar dhe jo dobësuar nga sulme të tilla.

Heqja e mbrojtjes: Qëllimi më i madh i rusëve në dërgimin e valëve të Shahedëve ka të ngjarë të dëmtojë mbrojtjen ajrore të Ukrainës dhe t’i detyrojë ata të shpenzojnë municione të pakta në tufat e dronëve.

Llogari të shumta gjatë muajve të fundit, duke përfshirë vlerësimet në vlerësimet e zbuluara ushtarake të SHBA-së, i janë referuar mangësive kritike në mbrojtjen ajrore të shtresëzuar të Ukrainës, veçanërisht pasi sistemi i saj S-300 i epokës sovjetike – kali i punës së mbrojtjes ajrore të Ukrainës – është degraduar dhe bëhet gjithnjë e më e vështirë për të gjetur municion për sisteme të tilla.