BOTA, 25 Shkurt 2024, 22:33

Do të regjistrojë fytyrat e njerëzve ose targat e makinave, sateliti i ri po shqetëson ekspertët për privatësinë

Do të regjistrojë fytyrat e njerëzve ose targat e makinave,

Shumica e satelitëve aktualisht në orbitë mund të imazhojnë njerëz dhe objekte në një distancë deri në 30 centimetra. Sateliti i ri do ta zhvendosë atë kufi në vetëm 10 centimetra.

Sateliti i ri, i cili do të lëshohet në 2025, ka ngritur shqetësime në mesin e ekspertëve të privatësisë për shkak të aftësive të tij të gjurmimit njerëzor.

Konkretisht, sateliti i bërë nga startup-i Albedo ka kamera me cilësi të lartë që janë aq të fuqishme sa mund të zmadhojnë dhe regjistrojnë fytyrën e një personi në Tokë ose targat e një makine.


Janë këto kamera që kanë shkaktuar shqetësimin e ekspertëve, se ata mund të monitoronin dhe spiunonin njerëzit. Edhe pse Albedo thekson se sateliti nuk do të jetë i pajisur me programe për njohjen e fytyrës, ata nuk thonë asgjë nëse do të përdoret për vëzhgim.

Shqetësues i veçantë është fakti që Albedo nënshkroi dy kontrata shumë milionëshe me qeverinë amerikane për të “ndihmuar qeverinë në monitorimin e kërcënimeve të mundshme ndaj sigurisë së SHBA”.

Albedo thekson se plani i tyre është që përfundimisht të kenë një flotë prej 24 satelitësh në orbitë të ulët.

Ekspertët e privatësisë janë të shqetësuar për zhvillimin e satelitëve me aftësi të tilla të avancuara, pasi Presidenti i SHBA Trump nënshkroi një urdhër në 2018 që lejonte zhvillimin e satelitëve me teknologji vëzhgimi. Sipas këtyre rregullave, satelitët lejohen të gjurmojnë objekte nga hapësira deri në 10 cm në madhësi.

Shumica e satelitëve aktualisht në orbitë në një lartësi prej 160 deri në 2000 kilometra mund të imazhojnë objekte me diametër 30 cm. Për shembull, mund të regjistrojnë një numër avioni ose një shenjë rrugore.

Por Albeido dëshiron të shohë më shumë. Është planifikuar që satelitët të jenë në orbitë në një lartësi prej rreth 150-160 km dhe të mund të përdoren për të ndihmuar shërbimet emergjente në rast fatkeqësish. Kështu, do të përdorë një ndërfaqe intuitive për të gjurmuar tendencat dhe për të mbledhur informacion.

Ata theksojnë se janë të vetëdijshëm se satelitët e tyre mund të kërcënojnë privatësinë e individëve, por shtojnë se kompania do të miratojë regjistrimin e individëve në varësi të rasteve. Ata gjithashtu shtojnë se satelitët e tyre mund të ndihmojnë qeveritë “të monitorojnë pikat e nxehta, të përjashtojnë kërcënimet e mundshme dhe të mobilizohen shpejt”.

Përveç mbikëqyrjes së mundshme, Albeido thekson se satelitët mund të përdoren gjithashtu për të monitoruar krizat globale mjedisore dhe klimatike.

Ekspertët e privatësisë theksojnë se në të kaluarën, satelitët privatë janë përdorur për të monitoruar derdhjet e naftës në mbarë botën, shpyllëzimin në Amazon dhe për të monitoruar peshkimin e paligjshëm. Por satelitët privatë janë përdorur edhe për shkelje të të drejtave të njeriut dhe për mbikëqyrje.

Ekspertët theksojnë se me lëshimin e satelitëve të tillë të avancuar, privatësia mund të bëhet një gjë e së kaluarës, pasi agjencitë qeveritare do të mund të gjejnë këdo, në çdo kohë, kudo, pa dijeninë e tyre.

“Është një kamerë e madhe në qiell që mund të përdoret nga çdo qeveri, në çdo kohë dhe pa dijeninë tonë. Ne duhet të jemi vërtet të shqetësuar,” tha Jennifer Lynch nga Electronic Frontier Foundation (EFF), sipas NYTimes, cituar nga tesheshi.com.