BALLKAN, 8 Shtator 2022, 15:25

Kroacia vendos çmim tavan për energjinë, ul çmimet e ushqimeve bazë dhe ndihmon pensionistët

Kroacia vendos çmim tavan për energjinë, ul çmimet e

Kroacia do të kufizojë çmimet e energjisë elektrike nga 1 tetori deri më 1 mars për të ndihmuar bizneset dhe familjet të përballen me rritjen e inflacionit dhe krizën energjetike, tha kryeministri Andrej Plenkoviç.

Në korrik, inflacioni në Kroaci, e cila pritet të bashkohet me eurozonën në janar, arriti një rekord prej 12.3% nga viti në vit.

Plenkoviç tha se çmimi i energjisë elektrike për familjet do të arrijë maksimumi 59 euro për megavat orë dhe 88 euro për megavat orë në varësi të konsumit gjashtëmujor.

Ai gjithashtu u bëri thirrje qytetarëve që të ruajnë energjinë pasi vendi vuan ndikimin e krizave globale që rrjedhin nga lufta në Ukrainë, ngrohja globale dhe pandemia COVID-19.

“Kursimi i energjisë forcon elasticitetin tonë dhe na lejon të ndihmojmë ata që kanë më shumë nevojë”, tha Plenkoviç.

Për shkollat, muzetë, spitalet dhe institucionet e tjera publike, çmimi maksimal do të jetë 62 euro për megavat orë. Për kompanitë çmimet do të variojnë nga 180 deri në 230 euro për megavat orë.

Qeveria në Zagreb kishte vendosur tashmë të vendoste një tavan në çmimin e gazit deri më 1 prill.

Kroacia importon 45% të nevojave vjetore të energjisë elektrike dhe rreth 77% të gazit natyror që konsumon.

Plenkoviç tha se qeveria do të ulë gjithashtu çmimet për ushqimet bazë, duke përfshirë sheqerin, vajin e gatimit, mishin e derrit dhe pulën.

Gjithashtu do të ofrojë ndihmë financiare për pensionistët për të paguar faturat e tyre të energjisë.

Ekonomia e anëtarit më të ri të Bashkimit Evropian u zgjerua me 7.8 përqind nga viti në vit në tremujorin e dytë dhe qeveria tha se priste të rritet më tej në tremujorin e tretë kryesisht për shkak të turizmit, i cili është i barabartë me rreth 20 përqind të PBB-së së Kroacisë.