AKTUALITET, 18 Shtator 2023, 16:52

Valë e re e Covid-19/ Alimehmeti: Duhen teste në farmaci, t’i bëhet analiza dhe ujërave të zeza

Valë e re e Covid-19/ Alimehmeti: Duhen teste në farmaci, t’i

Shqipëria po kalon një tjetër valë të covid-19.  Në gjykimin e epidemiologut Ilir Alimehmeti, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar sepse valë të tilla me infektime që rriten dhe bien do të jenë të pranishme gjithmonë. Bashkekzistenca e virusit pandemik me viruset e tjera stinore do të bëjë që gjithmonë të kemi raste dhe njerëz të sëmurë. “Herë pas here do ketë valë të tilla, do jetë gjithnjë i pranishëm me valë gjithnjë e më të vogla”, -tha Ilir Alimehmeti, epidemiolog. Ndërsa kërkon që të mos shqetësohemi , Alimehemeti thotë se kur kanë kaluar 3 vite nga pandemia, Shqipëria duhet të kishte futur testet e shpejta për Covid në farmaci.

“Në Shqipëri sot e kësaj dite këto nuk janë disponibile. Një person që testohet dhe zbulohet pozitiv i jepet mundësia të mbrojë komunitetin dhe të minimizojë problemet. Këto nuk bëhen për burokraci, por se kanë një vlerë shumë të madhe praktike”, -tha Ilir Alimehmeti, epidemiolog. Një domosdoshmëri në gjykimin e epidemiologut, është monitorimi i situatës nëpërmjet monitorimit të ujërave të zeza, gjë e cila nuk bëhet për shkak të mungesës së laboratorëve.

“Ujërat e zeza të monitorohen dhe të japin informacion për 10 mijë apo 40 mijë. të jep me një parashikim afro dy javor se si do jetë ecuria”, -tha Ilir Alimehmeti, epidemiolog. Rastet me koronavirus janë rritur ndjeshëm në javët e fundit. Shumica e të infektuarve po trajtohen në banesa ndërsa nuk mungojnë shtrimet në spital. Sipas të dhënave zyrtare mesatarisht çdo ditë shtrohen 3 deri në 5 persona që bëjnë komplikacione si pasojë e infektimit me covid. Ekspertët e shëndetit publik apelojnë që të injektohet vaksina anti-covid në grupet e riskut ndërsa paralajmërojnë se me uljen  e temperaturave numri i të infektuarve do të vijë në rritje.