LIFESTYLE, 9 Shtator 2022, 12:40

Pse duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve çdo tre muaj?

Pse duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve çdo

Pllaka është një shtresë bakteresh që ngjitet në dhëmbët tuaj. Kur hani ushqim të padëshiruar, bakteret nxiten të krijojnë acid. Është ky acid që shkakton prishjen e dhëmbëve për të cilin paralajmërojnë dentistët.

Megjithatë, larja e dhëmbëve ndihmon në heqjen e pllakës dhe përmirësimin e higjienës suaj orale.

Një gjë që mund të shkaktojë krijimin e pllakës është kur furça juaj e dhëmbëve nuk ndërrohet rregullisht.

Një studim i vitit 2013 , i cili testoi efektivitetin e furçave të dhëmbëve, zbuloi se pas tre muajsh përdorimi, furçat e dhëmbëve “nuk janë në gjendje të heqin pllakën në mënyrë efektive”.

Me kalimin e kohës, qimet në furçën tuaj të dhëmbëve prishen. Ata nuk mund të pastrojnë më zonat që qimet e forta janë krijuar për të synuar.

Studiuesit zbuluan se kjo prishje e qimeve ka tendencë të fillojë pas rreth 40 ditësh të përdorimit të vazhdueshëm të furçës së dhëmbëve.

Kur kjo ndodh, padyshim fillon të krijohet pllaka, e cila shkakton fillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, një gjendje që lidhet gjithashtu me shfaqjen e kushteve të frikshme si infeksionet e zemrës dhe demenca.

Në studimin e rishikuar nga kolegët, botuar në Ethiopian Journal of Health Science, njerëzit që nuk i zëvendësuan furçat e dhëmbëve pas 40 ditësh kishin një ngritje të konsiderueshme të pllakës.

Ndërsa njerëzit me furça të vjetra të dhëmbëve vazhduan të mos i zëvendësonin furçat e dhëmbëve, “rezultatet e tyre të pllakës” vazhduan të rriteshin.

Sa shpesh duhet ta ndërroni furçën e dhëmbëve?

Edhe pse zëvendësimi i furçës së dhëmbëve tingëllon si arsye e zakonshme, njerëzit shpesh i mbajnë furçat e tyre për disa muaj përtej kohës së rekomanduar të mbajtjes.

Një sondazh nga Carisbrook Dental, me qendër në Mançester, zbuloi se gratë i ndërrojnë furçat e dhëmbëve çdo 92 ditë, ndërsa burrat i mbajnë furçat e tyre mesatarisht 185 ditë.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ju duhet të zëvendësoni një furçë dhëmbësh manuale çdo tre deri në katër muaj. Ju gjithashtu duhet të zëvendësoni kokën e furçës së dhëmbëve tuaj elektrike në të njëjtën kohë.