BOTA, 1 Tetor 2022, 13:36

Von der Leyen: Europa nuk do të ketë mungesa të gazit natyror këtë dimër

Von der Leyen: Europa nuk do të ketë mungesa të gazit natyror

“Sot është fillimi i një epoke të re për Bullgarinë dhe për Europën Juglindore,” tha presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen, duke folur në ceremoninë për hapjen e Gazsjellësit Greqi-Bullgari (IGB) në Sofje.

Presidentja e Komisionit Europian tha se projekti i gazit natyror midis Bullgarisë dhe Greqisë ka qënë në diskutim për mbi dhjetë vite.

“Projekti filloi në vitin 2009, në një kohë, në fakt, kur Bullgaria u prek nga vendimi i Gazprom për të ndaluar rrjedhën e gazit natyror përmes Ukrainës. U desh shumë vendosmëri për të arritur qëllimin”, theksoi ajo, duke falënderuar qeveritë në Greqi dhe Bullgari për kontributin dhe vendosmërinë e tyre në zbatimin e projektit.

“Bashkimi Europian e ka mbështetur projektin që nga dita e parë, si politikisht ashtu edhe financiarisht”, theksoi presidentja e Komisionit, duke kujtuar se mbështetja financiare ishte 250 milionë euro.

Duke nënvizuar rëndësinë e projektit për Bullgarinë, Ursula von der Leyen kujtoi se vendi ballkanik merrte 80% të gazit natyror nga Rusia përpara se Putini të vendoste të fillonte, siç theksoi ai, luftën në Ukrainë dhe një luftë energjetike kundër Europës.

“Ky tubacion është një ndryshim lojë për Bullgarinë dhe për sigurinë energjetike të Europës”.