BOTA, 1 Tetor 2022, 09:42

OKB: Çarja e tubacionit të Nord Stream mund të shënojë çlirimin më të madh të metanit të regjistruar ndonjëherë

OKB: Çarja e tubacionit të Nord Stream mund të

Thyerjet në sistemin e tubacionit të gazit natyror Nord Stream nën Detin Baltik kanë çuar në atë që ka të ngjarë të jetë çlirimi më i madh i vetëm i regjistruar ndonjëherë i metanit që dëmton klimën, ka thënë Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP).

Një grumbull i madh metani shumë i përqendruar u zbulua në një analizë këtë javë të imazheve satelitore nga studiues të lidhur me Observatorin Ndërkombëtar të Emetimeve të Metanit të UNEP (IMEO), tha organizata.

Metani është një gaz serrë shumë më i fuqishëm, por më jetëshkurtër se dioksidi i karbonit.

“Kjo është vërtet e keqe, ka shumë të ngjarë ngjarja më e madhe e emetimeve e zbuluar ndonjëherë,” i tha agjencisë së lajmeve Reuters Manfredi Caltagirone, kreu i IMEO për UNEP.

Studiuesit në GHGSat, i cili përdor satelitët për të monitoruar emetimet e metanit, vlerësuan se shkalla e rrjedhjes nga një nga katër pikat e këputjes ishte 22,920 kilogramë në orë. Kjo është e barabartë me djegien e rreth 630,000 paund qymyri çdo orë.

Sasia totale e metanit që rrjedh nga sistemi i tubacionit të drejtuar nga Gazprom mund të jetë më i lartë se nga një rrjedhje e madhe që ndodhi në dhjetor nga fushat e naftës dhe gazit në det të hapur në ujërat meksikane të Gjirit të Meksikës, e cila derdhi rreth 100 tonë metrikë metan në orë. , tha zoti Caltagirone.