BOTA, 5 Tetor 2022, 11:15

Volodymyr Zelensky: Të krijohet një gjykatë speciale për të dënuar liderët rusë për pushtimin e Ukrainës

Volodymyr Zelensky: Të krijohet një gjykatë speciale për

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky bëri thirrje për krijimin e një gjykate speciale për të ndjekur liderët politikë dhe ushtarakë rusë për rolin e tyre në pushtimin e Ukrainës.

“Ne duhet të nxjerrim para drejtësisë ata, vendimet e të cilëve filluan të gjithë këtë”, tha ai për një konferencë në Paris.

“Ata që kanë kryer krimin. Një krim në të cilin është përqendruar gjithë e keqja e treguar nga pushtuesit rusë. Dhe ne ende nuk kemi një bazë të tillë institucionale për të kërkuar përgjegjësinë e udhëheqjes politike dhe ushtarake ruse për krimin e agresionit.”

Zelensky vlerësoi punën e Gjykatës Ndërkombëtare Penale për hetimin e krimeve të dyshuara të kryera nga trupat ruse në territorin ukrainas. Por ai shtoi se “që krimi i agresionit të armatosur të marrë gjithashtu një përgjigje të drejtë, ne duhet të plotësojmë aktivitetet e Gjykatës Ndërkombëtare Penale”.

“Duhet të krijohet një gjykatë speciale për krimin e agresionit kundër Ukrainës. Në mënyrë që të mund të ndëshkojë ata që, për fat të keq, nuk mund të arrihen nga Gjykata Ndërkombëtare Penale dhe të gjitha institucionet e tjera gjyqësore të disponueshme në botë”, tha Zelensky.

“Ju të gjithë e dini se si udhëheqja e Rusisë, e fshehur pas historive të rreme për sovranitetin shtetëror, i shmanget përgjegjësisë së drejtë për atë që ka bërë. Ne duhet ta kapërcejmë atë”, deklaroi presidenti.