BOTA, 19 Nëntor 2022, 14:57

Ukraina: Lufta do të përfundojë në fund të pranverës

Ukraina: Lufta do të përfundojë në fund të

Forcat ukrainase mund të kthehen në Krime deri në fund të dhjetorit dhe e gjithë lufta me Rusinë do të përfundojë deri në pranverë, sipas një zëvendësministri ukrainas, raporton The Guardian.

Volodymyr Havrylov, një gjeneral-major në pension, tha se vendi i tij nuk do të ndalonte kurrë së luftuari deri në fitore dhe madje kishte marrë parasysh potencialin e një sulmi bërthamor rus.

“Po, do të ishte dramë. Për të gjithë do të jetë e drejtë, Zoti e di se çfarë skenari, por një sulm taktik bërthamor nuk është një kërcënim që do të na ndalojë nga vazhdimi i luftës”, tha ministri, në një intervistë për Sky News.

Për sa i përket perspektivës për bisedime paqeje me Kremlinin, Havrylov tha se ato do të ndodhin vetëm pasi trupat ruse të jenë gati të largohen nga çdo pëllëmbë e Ukrainës.

Kjo përfshin gadishullin e Krimesë që Presidenti Vladimir Putin pushtoi në 2014 dhe një pjesë të lindjeve të Ukrainës që janë mbajtur nga separatistët e mbështetur nga Rusia për tetë vitet e fundit.

“Ekziston një vendim brenda shoqërisë në Ukrainë që ne po shkojmë deri në fund. Nuk ka rëndësi se çfarë lloj skenari është në tavolinë. Njerëzit kanë derdhur shumë gjak, shumë përpjekje për atë që kemi arritur tashmë dhe të gjithë e dinë se çdo vonesë apo konflikt i ngrirë është vetëm vazhdimi i kësaj lufte kundër ekzistencës së Ukrainës si komb”, tha ai në Londër gjatë një udhëtimi në Britani këtë javë.

Trupat e Ukrainës, të mbështetura nga armët perëndimore, arritën një fitore jashtëzakonisht të rëndësishme në fillim të këtij muaji me rimarrjen e qytetit jugor të Khersonit, duke i detyruar trupat ruse të tërhiqen përsëri në anën lindore të lumit Dnipro.