BOTA, 14 Maj 2022, 08:38

Paralajmërimi për krizë globale ushqimore, Zelensky mesazh liderëve botërorë: A e dini se ku do të çojë kjo situatë?

Paralajmërimi për krizë globale ushqimore, Zelensky mesazh

Presidenti ukrainas Volodomyr Zelensky në fjalimin më të fundit të tij iu referua edhe një herë bllokimit nga Rusia të porteve të Detit të Zi të Ukrainës, diçka që ekspertët thonë se mund të shkaktojë një krizë globale ushqimore.

Kjo për shkak se, para pushtimit, Ukraina eksportonte një sasi të madhe të produkteve bujqësore në mbarë botën.

Zelensky përsëriti akuzën e tij se bllokada ishte pjesë e një strategjie të qëllimshme nga Moska për të shkaktuar kaos.

Ai tha se zyrtarët rusë po “kërcënojnë hapur botën se do të ketë zi buke në dhjetëra shtete”.

Duke iu drejtuar në mënyrë të drejtpërdrejtë udhëheqësve të shteteve perëndimore, Zelensky pyeti:

“Në çfarë destabiliteti politik dhe flukse migracioni do të çojë kjo? Sa do të duhet të shpenzoni atëherë për të kapërcyer pasojat?”