BOTA, 18 Shtator 2023, 14:45

Hetimi i Forbes: Rusia shpenzon 300 milionë euro në ditë për luftën

Hetimi i Forbes: Rusia shpenzon 300 milionë euro në ditë për

Kremlini ka shpenzuar 24 miliardë euro për të kompensuar familjet e ushtarëve të vdekur dhe shpenzon 300 milionë euro në ditë për luftën, thuhet në një artikull të Forbes.

Megjithatë, siç vë në dukje rrjeti amerikan, “rënia e vlerës së rublës nënkuptonte se pagat e ushtarëve rusë si dhe kompensimi i tyre për lëndime apo vdekje ranë në krahasim me dollarin”.

Konkretisht, Rusia shpenzon pothuajse 300 milionë euro në ditë për luftën, sipas një hetimi të Forbes. Vetëm një vit e gjysmë pasi trupat e Federatës Ruse pushtuan Ukrainën, Kremlini ka shpenzuar tashmë më shumë se 156 miliardë euro për luftën.


Bazuar në të dhënat nga buxheti shtetëror i Rusisë dhe të dhënat nga Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Ukrainës, artikulli vlerëson se nga 156 miliardë të shpenzuara për luftën, rreth 31 miliardë korrespondojnë vetëm me pajisjet e humbura ushtarake, si tanke, automjete të blinduara ose artileri.

Sipas platformës së analizës së të dhënave me burim të hapur Oryx, Rusia ka humbur tashmë 2315 tanke, 977 automjete të blinduara luftarake, 2782 automjete luftarake dhe 351automjete të blinduara.

Megjithatë, shumica e shpenzimeve shkojnë për mirëmbajtjen e operacioneve ushtarake. Këto quhen kosto operacionale, të cilat përfshijnë koston e ndërtimit dhe mirëmbajtjes së strukturave të mbrojtjes, pajisjeve ushtarake, karburantit, ushqimit dhe planifikimit dhe ekzekutimit të operacioneve ushtarake.

Me gjithë këtë Rusia shpenzon afër 48 miliardë euro. Në kulmin e ofensivës ruse në vitin 2022, ushtria e Putinit përdori gati 50,000 fishekë 152 mm.

Kostoja mesatare e secilit prej këtyre eksplozivëve është rreth 800 euro. Në këtë mënyrë Moska vetëm për këtë lloj municioni do të ketë shpenzuar rreth 8.4 miliardë.

Por kur bëhet fjalë për çmimin e armëve, asgjë nuk i afrohet shumave të shpenzuara për raketa me rreze të gjatë  të lëshuara kundër objektivave më të ndryshme në Ukrainë.

Secili prej këtyre sistemeve kushton disa milionë, dhe gjatë 18 muajve të fundit, Rusia ka hedhur në treg qindra të tilla. Jo shumë prapa janë pagat e ushtarëve, për të cilat Kremlini shpenzoi 32.9 miliardë euro në 18 muaj luftime.

Më pas vijon shpenzimi prej 23.9 miliardë lekësh për dëmshpërblimin monetar për familjet e ushtarëve të vdekur dhe 19.6 miliardë për dëmshpërblimet për familjet e ushtarëve të plagosur.

Zhvlerësimi i monedhës ruse nënkuptonte se kostoja e çdo ushtari u rrit nga 200 dollarë në ditë (rreth 187 euro) në vetëm 120 dollarë në ditë (rreth 112 euro) në terma realë.

Megjithatë, këta faktorë nuk ishin të mjaftueshëm për të ndihmuar Federatën Ruse të balanconte buxhetin e saj shtetëror. Vetëm në gjashtë muajt e parë të vitit 2023, Kremlini shpenzoi 5.59 miliardë rubla për mbrojtjen, 600 miliardë më shumë se sa ishte planifikuar fillimisht për të gjithë vitin.

Kjo e detyroi Rusinë të rishikonte shpenzimet e buxhetit të saj federal për mbrojtjen, duke e rritur atë me 9.7 miliardë rubla. Në një vend me një buxhet të planifikuar prej 29 miliardë rubla, kjo do të thotë se Rusia planifikon të shpenzojë 33% të buxhetit të saj vetëm për mbrojtjen.

Ndërsa kostoja e luftës në Ukrainë rritet, Kremlini ka të ngjarë të ushtrojë gjithnjë e më shumë presion mbi financat e tij publike”.

Megjithatë, pa negociatat e paqes ose negociatat që përcaktojnë fundin e konfliktit, kostot e luftës pritet të vazhdojnë të rriten.