BOTA, 23 Shkurt 2024, 18:33

"Flamuri francez satanik", autoritetet dëbojnë imamin radikal tunizian

"Flamuri francez satanik", autoritetet dëbojnë imamin

Franca ka dëbuar një imam radikal, i cili bëri vërejtje të papranueshme për flamurin e vendit, tha ministri i Brendshëm Gerald Darmanin. Mahjoub Mahjoubi dukej se e quajti flamurin francez “satanik”, në një video që u bë virale në internet në fillim të kësaj jave.

Darmanin tha se reformat e imigracionit në Francë kishin mundësuar dëbimin e shpejtë të imamit. Por imami mohon çdo keqbërje dhe tha se nuk kishte për qëllim të mos respektonte shtetin francez. Mahjoub Mahjoubi, i cili vjen nga Tunizia, por erdhi në Francë 38 vjet më parë, ishte një imam në xhaminë Ettaouba në qytetin e vogël Bagnols-sur-Cèze, në jug të Francës. Ai u arrestua në fillim të kësaj jave pasi një video që ka qarkulluar në internet e tregonte atë duke përshkruar një “flamur trengjyrësh” si “satanik” dhe duke thënë se “nuk ka asnjë vlerë tek Allahu”. Edhe pse ai nuk iu referua një flamuri specifik, shumë nga komentet nën video supozuan se ai nënkuptonte flamurin francez.

Imami tha më vonë se i vinte keq nëse kishte shkaktuar ndonjë ofendim, duke argumentuar se vërejtjet e tij për flamurin ishin një “rrëshqitje e gjuhës”. Të enjten, Darmanin shkroi në X se ai kishte kërkuar që të lëshohej një urdhër dëbimi për Mahjoub Mahjoubi dhe vlerësoi ligjet e reja të ashpra të imigracionit, që e bëjnë më të lehtë për Francën dëbimin e banorëve të huaj. “Pa ligjin e emigracionit kjo nuk do të ishte e mundur. Vendosmëria është rregull”, ka shkruar ministri i Brendshëm.

Mediat franceze publikuan disa detaje nga urdhri i dëbimit, i cili thoshte se imami kishte promovuar një “imazh retrograd, intolerant dhe të dhunshëm të Islamit, që ka të ngjarë të inkurajojë sjellje në kundërshtim me vlerat e Republikës”. Ministri tha se mësimet e imamit inkurajonin diskriminimin ndaj grave, “tensionet me komunitetin hebre” dhe “radikalizimin xhihadist”. Sipas urdhrit, ai i ishte referuar edhe hebrenjve si “armiq”.

Ai u dëbua “më pak se 12 orë pas arrestimit të tij”, tha Darmanin në një postim tjetër, duke shtuar se ligjet e reja “e bëjnë Francën më të fortë”. “Ne nuk do të lëmë asgjë të ndodhë kaq lirshëm,” paralajmëroi ai. Reformat e Francës për imigracionin kanë reduktuar mbrojtjen për banorët e huaj dhe e kanë bërë më të lehtë për ta dëbimin e tyre, nëse ata marrin një dënim penal ose konsiderohen të jenë një “kërcënim i rëndë për rendin publik”. Mediat franceze raportuan se Mahjoub Mahjoubi kishte hipur në një fluturim për në Tunizi të enjten në mbrëmje. Avokati i tij tha se ata do të apelonin dëbimin e tij.