BOTA, 17 Maj 2024, 22:29

A po përgatitet Rusia për luftë me NATO-n?

A po përgatitet Rusia për luftë me NATO-n?

Kina është furnizuesi më i rëndësishëm i mikroelektronikës dhe veglave të makinerive për prodhimin e sistemeve ruse të armëve nga viti 2023, sipas një studimi të ri amerikan.

Shoqata Gjermane për Politikën e Jashtme (DGAP) nënvizoi në analizën e saj se në rastin më të keq, NATO  ka vetëm pesë vjet në dispozicion për të ruajtur potencialin e saj parandalues ​​kundër një sulmi të mundshëm rus ndaj një vendi anëtar të NATO-s.

Autori i studimit, Christian Melling, kreu i Qendrës për Sigurinë dhe Mbrojtjen e DGAP, tha për DW: “Në fund të ditës duhet të themi hapur se presidenti Putin jeton vetëm përmes kësaj lufte. Lufta mbetet shqetësimi i tij kryesor dhe fatkeqësisht paqja nuk është më në horizont”.

Konflikti brenda 20 viteve të ardhshme

Në një studim të botuar në prill, instituti amerikan Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS) arriti në përfundimin se “reformat e vazhdueshme radikale ushtarake” të Putinit në luftën kundër Ukrainës “tregojnë se Rusia mund të përgatitet për një konfrontim me NATO-n brenda dy dekadave të ardhshme, duke përfshirë një luftë konvencionale në shkallë të gjerë.”

Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare në Uashington, e cila sipas raporteve të mediave amerikane është e afërt me industrinë amerikane të armëve, ka hetuar për herë të dytë që nga fillimi i pushtimit rus në Ukrainë furnizimin e pjesëve për industrinë ruse të armëve nga jashtë.

“Pothuajse asgjë nuk prodhohet në Rusi”

Për këtë qëllim, studiuesit analizuan të dhënat e disponueshme publikisht për lëvizjen e mallrave në Rusi, duke u fokusuar në teknologjitë mikroelektronike për raketat dhe bombat e lundrimit. Qendra për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare hetoi gjithashtu tregtinë e makinerive të përpunimit të metaleve të kontrolluara nga kompjuteri.

Që nga viti 2023, ushtria ukrainase ka gjetur kryesisht pajisje elektronike të prodhimit kinez në armët ruse, tha eksperti ukrainas Vladyslav Vlasiuk për DW: “Pothuajse asgjë nuk prodhohet në vetë Rusinë. Nëse nesër do të ndaleshin të gjitha importet e mikroelektronikës, Rusia nuk do të ishte në gjendje të prodhonte sisteme armësh”.

Provat tregojnë se tashmë industria ruse e mbrojtjes ka kaluar me sukses në komponentë më të thjeshtë, të cilët vijnë kryesisht nga Kina./Deutsche Welle