BLOG, 10 Maj 2022, 11:09

Sa herë që rusët nisin një luftë dështojnë, kur mbrohen fitojnë

Sa herë që rusët nisin një luftë dështojnë,

Strategu i njohur amerikan, Edward Luttwak, që ka shërbyer për shumë vite në Pentagon dhe Shtëpinë e Bardhë, thotë se katastrofa ushtarake e Rusisë në Ukrainë, do të studiohet ndër breza. Ai thotë se plani i Putinit ka dështuar tashmë, dhe ai nuk ka asgjë për të festuar në paradën e 9 Majit. Lutwak është i bindur se për Carin, ka vetëm një rrugëdalje nga lufta në Ukrainë.

Parada vjetore për të përkujtuar fitoren e sovjetikëve ndaj nazistëve do të organizohet të hënën. A mund të pretendojë Putin se ka fituar në Ukrainë?

Sigurisht që jo. Ushtria ruse luftoi shumë keq, dhe plani i saj i luftës dështoi që në fillim. Putin synonte një grusht shteti në Kiev, duke e marrë si të mirëqenë arratisjen e Zelensky jashtë vendit, shpërbërjen e qeverisë ukrainase, dhe rebelimin e ushtrisë së saj ndaj udhëheqjes.

Por gjërat shkuan ndryshe…

Një katastrofë. Ata u përpoqën ta pushtonin kryeqytetin ukrainas me një forcë prej më pak se 300 parashutistësh, të cilët u transportuan me helikopterë. Më pas u përpoqën të merrnin në kontroll aeroportin Gostomel, në rrethinat e Kievit, plan që gjithashtu dështoi. Dhe e gjithë kjo falë një supozimi dramatikisht të gabuar.

Rusët menduan se ushtria ukrainase ishte e njëjtë me atë afgane apo siriane, dhe jo një ushtri e patriotëve evropianë. Rusët e ndërtuan fushatën ushtarake me supozimin e rezultatit më të mirë të mundshëm, atë të një skenari ideal. Është një gabim, për të cilin gjithmonë paguhet.

Në këto kushte, a ka Putin një rrugëdalje?

Po, dhe unë e di që edhe ju jeni në dijeni të saj. Duhet rënë dakord që të mbahen dy referendume në rajonet e kontestuara Donetsk dhe Luhansk. Më pas të nënshkruhet një armëpushim midis palëve, me kushtin që Evropa dhe Shtetet e Bashkuara të heqin të gjitha sanksionet për të siguruar respektimin e tij.

Por ka një problem: Ukraina nuk do të pranojë të dorëzojë territoret e pushtuara…

Duhet gjetur gjithsesi një kompromis. Referendumi duhet të organizohet me të gjitha rregullat e lojës. Cilido që ka banon në ato zona mund të marrë pjesë në të, dhe duhet ta vërtetojë pa mëdyshje identitetin e tij.

Ju keni shkruar libra të rëndësishëm mbi strategjitë ushtarake. Çfarë duhet të mësojnë brezat e ardhshëm të strategëve rusë nga lufta në Ukrainë?

Rusët duhet t’i kishin përvetësuar tashmë leksionet e historisë së tyre. Ata e sulmuan Finlandën në vitin 1939 me një disproporcion të madh forcash. Kishin rreth 1500 tanke, ndërsa Finlanda vetëm 15. Edhe ato në një muze ushtarak. E megjithatë rusët humbën 100.000 ushtarë në atë luftë.

Mësimi është i thjeshtë:kur rusët nisin një luftë, ata dështojnë. Kur mbrohen, fitojnë. Pësojnë vërtet humbje, por më pas tërhiqen, dhe rezistojnë, derisa e lodhin armikun.

Por ata kanë një “As” nën mëngë, të cilin ne po e harrojmë: armët bërthamore. A mund të konkurrojë Rusia me arsenalin perëndimor?

Me armët bërthamore nuk ka konkurrencë:mjafton lëshimi i një bombe, dhe gjithçka merr fund. Armët bërthamore taktike janë një fantazi e viteve 1960. Prandaj si Shtetet e Bashkuara ashtu edhe Rusia, kanë çmontuar përgjatë viteve në mënyrë të njëanshme mijëra bomba, silurë dhe raketa bërthamore. Me luftën bërthamore humbasin të gjithë./Përktheu Bota.al