BALLKAN, 10 Prill 2024, 18:18

Presidenti i Malit të Zi: Synimi ynë është të bëhemi anëtari i 28-të i BE-së në vitin 2028

Presidenti i Malit të Zi: Synimi ynë është të

Në fjalimin e tij në Forumin e 9-të Ekonomik Delphi, puna e të cilit filloi të mërkurën, presidenti i vendit, Jakov Milatoviç , iu referua rëndësisë vendimtare të pranimit të Malit të Zi në BE.

“Qëllimi ynë është që në vitin 2028 të bëhemi anëtari i 28-të i BE-së”, theksoi Milatoviç. “Këtë e kupton edhe Brukseli. Është një moment historik pasi të dyja palët duan një histori suksesi që do të tregojë dritën në fund të tunelit të negociatave të anëtarësimit. Historia e Malit të Zi dhe e hyrjes së vendit në BE është shumë më e madhe se vetë Mali i Zi, sepse do të japë mesazhin se reformat, lidershipi i ri politik dhe vlerat e përbashkëta po funksionojnë”, theksoi ai.

Më herët Milatoviç prezantoi gjerësisht reformat që janë bërë në Mal të Zi, blindimin e institucioneve demokratike dhe përpjekjet paralele për anëtarësim në NATO. Ai argumentoi se vendi i tij është protagonist në procesin e anëtarësimit, pasi ka përdorur euron prej vitesh dhe ka përafruar politikën e tij të jashtme me atë të BE.

“Hyrja e vendit tonë në NATO është gjithashtu e rëndësishme pasi kjo do të forcojë stabilitetin e këtij rajoni shumë të komplikuar të Evropës”, theksoi ai.