BOTA, 29 Qershor 2022, 19:27

NASA publikon imazhet e një anije kozmike të paidentifikuar që u rrëzua në Hënë. Çfarë thonë teoricienët e konspiracionit

NASA publikon imazhet e një anije kozmike të paidentifikuar që u

NASA ka shpërndarë imazhet e një anije kozmike të paidentifikuar që u rrëzua në Hënë. Pamjet zbulojnë se përplasja la një krater të pazakontë në anën e largët të hënës.

Por imazhet u përdorën nga teoricienët e konspiracionit, duke thënë se kjo është provë e një aktiviteti të UFO-ve.

Astronomët besojnë se copëza metalike e madhësisë së autobusit të shkollës goditi sipërfaqen e satelitit në orët e para të 4 marsit.

Origjina e pjesës së raketës mbetet një mister. Fillimisht mendohej se i përkiste SpaceX-it, por më vonë u fiksua në agjencinë hapësinore të Kinës.

NASA thotë se imazhet e vendit të përplasjes – që prodhoi një krater të rrallë të dyfishtë – mund të ndihmojnë astronomët të identifikojnë se kush është përgjegjës.

“Krateri i dyfishtë ishte i papritur dhe mund të tregojë se trupi i raketës kishte masa të mëdha në çdo skaj”, shkroi NASA më 24 qershor.

“Meqenëse origjina e trupit të raketës mbetet e pasigurt, natyra e dyfishtë e kraterit mund të tregojë identitetin e tij.”

Ndikimi hënor do të ketë prodhuar një re mbeturinash, por nuk ka shkaktuar ndonjë dëm serioz. Ishte hera e parë që një objekt i krijuar nga njeriu u përplas në Hënë pa u drejtuar atje.

Sipas NASA-s, krateri i dyfishtë që la pas është afërsisht 29 metra i gjerë.

Është i përbërë nga një ndarje 18 metra e gjerë që mbivendoset me një tjetër që shtrihet afërsisht 16 metra.

Imazhet mund të jenë vendimtare për shkencëtarët që shpresojnë të kuptojnë më mirë përplasjet në hapësirë.

Për momentin, origjina e pjesës së raketës mbetet një mister.