BALLKAN, 22 Maj 2023, 13:21

24-vjetori i masakrës së Dubravës, Kurti: Serbia i grumbulloi të burgosurit për t’i vrarë e pushkatuar

24-vjetori i masakrës së Dubravës, Kurti: Serbia i grumbulloi

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka vizituar sot burgun e Dubravës me rastin e 24-vjetorit të masakrës, ku forcat serbe vranë 160 të burgosur dhe plagosën rreth 300 tjerë.

Kurti ka thënë se Serbia i grumbulloi të burgosurit në Dubravë për t’i vrarë dhe pushkatuar.

“Përtej të dhënave na shtrohet edhe një problem se si duhet të lexohen këto masakra, vrasje e burgosje. Një nga mënyrat për ta kujtuar historinë e Kosovës është për të lexuar për burgosjen sipas rendit juridik.

Të burgosurit politikë shqiptarë ishin një kategori në vete që nuk mund të injoroheshin. Shteti i Serbisë i grumbulloi mbi 900 të burgosur politikë, i solli në Dubravë për t’i pushkatuar. Këtë burg e bëri një farë kampi i të burgosurve politik”, deklaroi Kurti para mediave.

​24 vjet më parë në Burgun e Dubravës ka filluar të kryhet njëra nga masakrat më të mëdha në Kosovë kundër shqiptarëve nga regjimi i kriminelit i Sllobodan Milloshevic.

19 vite më parë, brenda burgut janë vrarë 160 të burgosur shqiptarë dhe janë plagosur më shumë se 300 të tjerë.

Masakra e Burgut të Dubravës është kryer prej 19 deri më 24 maj të vitit 1999.

Brenda Burgut të Dubravës gjendet një pllakë përkujtimore me emrat e të gjithë atyre që janë vrarë në këtë masakër, që konsiderohet si një nga masakrat më të mëdha të regjimit serb të kryer ndaj shqiptarëve. Ende për këtë masakër nuk është dënuar askush.