AKTUALITET, 25 Mars 2023, 13:26

Rama intervistë për "Ta Nea": Çështja e detit në Hagë, pas zgjedhjeve në Greqi

Rama intervistë për "Ta Nea": Çështja e detit

“Megjithëse një vepër arti që pasqyron marrëdhënien Shqipëri-Greqi do të ishte një objektiv mjaft i vështirë për tu realizuar nga një artist, këto marrëdhënie në ditët e sotme, po bëhen gjithnjë e më të mira pas një periudhe trazirash dhe unë besoj fort në potencialin e mahnitshëm të këtyre lidhjeve për të mirën e të dy kombeve”- ka theksuar kryeministri Edi Rama në një intervistë për gazetën Ta Nea, në kuadrin e vizitës së tij në Athinë me rastin e hapjes së ekspozitës së tij personale “Improvizimet”.

“Arti nuk ndikon në politikë, është një jetë në një realitet tjetër,  ndërsa politika është një betejë në realitetin e jetës sonë ” – i përgjigjet kryeministri shqiptar pyetjes në se mund të ndikojë dhe ndryshojë politikën dikush me anë të veprave të artit, duke shtuar se: “Politikisht me Greqinë jemi në një nivel shumë të mirë, çështjet mes nesh trajtohen me përkushtim nga të dyja palët, me një mirëkuptim të përbashkët që ne duhet të zgjidhim dallimet tona dhe se askush tjetër nuk do ta bëjë për ne”.

Duke ju  referuar vendimit për ankimim të përbashkët në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë për zgjidhjen e çështjes së zonave detare ai thekson se nuk ka mundësi që marrëveshja kornizë mes dy vendeve, e ashtuquajtur edhe si dokumenti i bashkëpremtimit, të dorëzohet para zgjedhjeve të ardhshme në Greqi.

“Ka një procedurë që duhet ndjekur dhe Tirana po ecën sipas hapave të parashikuara, me miratimin nga presidenti në fillim dhe më pas me fillimin e negociatave”-është shprehur ai duke lënë të nënkuptohet se zhvillimet në këtë çështje do to vijnë pas zgjedhjeve të muajit maj në Athinë.

Në lidhje me problemet e pazgjidhura të minoritetit  grek në Shqipëri si dhe të qytetarëve shqiptarë që jetojnë në Greqi, Rama shprehu vlerësimin e tij se “gjithçka po shkon shumë mirë” duke rikujtuar edhe vizitën e homologut grek Mitsotakis në Shqipëri para disa muajsh.

Sipas liderit shqiptar ekspozita e tij e organizuar nga Ministria e Jashtme, kishte synim të evidentojë pikërisht marrëdhëniet në përmirësim të vazhdueshëm mes Athinës dhe Tiranës.

Madje edhe në forumin ekonomik greko-shqiptar,u duk edhe njëherë - ka thënë ai -se sa të mira janë marrëdhëniet mes dy vendeve në planin politik, lidhjet ekonomike, por edhe hapësira që duhet tani e tutje për zhvillimin e mëtejshëm të tyre.