BOTA, 15 Shtator 2023, 19:59

Ukraina padit kompanitë perëndimore, zbulohet arsyeja

Ukraina padit kompanitë perëndimore, zbulohet arsyeja

Kievi i është kthyer gjithnjë e më shumë tregtarëve të pavarur të armëve në Perëndim për të plotësuar nevojat e tij për t'u mbrojtur nga pushtimi gati 19-mujor i Rusisë.

Ukraina ka paditur të paktën dy tregtarë perëndimorë të armëve për dështimin e përmbushjes së kontratave që premtojnë pajisje ushtarake, thanë zyrtarët.

Në fakt, rreth 11% e të gjitha atyre kontratave ushtarake të nënshkruara nga Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës kanë qenë me furnizues të huaj, nga të cilët “vetëm disa prej tyre kishin vështirësi në përmbushjen e detyrimeve të tyre në tërësi”, tha një zëdhënës i ministrisë për Newsweek.

Gjashtë kompani të huaja, duke përfshirë dy nga SHBA, “nuk përmbushën plotësisht ose pjesërisht detyrimet e tyre sipas disa prej kontratave të tyre, por bënë një dorëzim të pjesshëm ose i kthyen plotësisht fondet”, tha zëdhënësi.

Dy kompani evropiane, megjithatë, "nuk i dorëzuan mallrat dhe nuk i kthyen paradhëniet," tha zëdhënësi.

Qeveria ka ndërmarrë veprime ligjore kundër të dy furnizuesve me vonesë, tha përfaqësuesi, pa identifikuar kompanitë ose natyrën e saktë të kontratave, duke përmendur nevojën për të mbrojtur informacionin e ndjeshëm ushtarak.