AKTUALITET, 16 Tetor 2022, 17:28

“Shqipëria ka marrë shembull të keq”- Eurodeputetja flet për "pasaportat e arta": Është një lloj legalizimi i korrupsionit!

“Shqipëria ka marrë shembull të keq”- Eurodeputetja

Eurodeputetja Rasa JukneviCienė është shprehur kundër nismës së qeverisë shqiptare për “pasaportat e arta”, duke thënë se kjo është një lloj legalizimi i korrupsionit.

Në një intervistë për Abc, eurodeputetja, e cila është përfaqësuese e grupimit më të madh politik në Parlamentin Europian, Partisë Popullore Europiane (EPP)shprehet se Shqipëria duhet të lerë pas “markën e keqe” të korrupsionit, që nuk e ndihmon vendin të afrohet më shumë me BE-në.

“Sigurisht që po. Korrupsioni është një problem shqetësues në shumë vende, por në Shqipëri ky fenomen i ka rrënjët e thella. Nuk bëhet fjalë vetërm për qeverinë, politikanët, por aty ka peshë edhe e shkuara e vendit. Ndoshta në Shqipëri gjërat që ndodhin nuk merren si korrupsion, por në vendet Skandinave për shembull është e qartë, që kjo do të evidentohej si korrupsion.

Ndryshimi thelbësor midi nesh si Lituanezë me vendet e tjera si ato të Veriut të Europës, ishte pikërisht e shkuara jonë komuniste apo bolshevike. Eshtë brezi i ri që bëri diferencën në bazë të vlerave dhe parimeve europiane. Mendoj, se e njëjta gjë do ndodhë në Shqipëri. Sigurisht që përgjegjësia mbetet te politikanët. Dhe kjo varet shumë nga liderët kryesorë të vendit.

Duhet zero korrupsion në jetën e përditshme dhe zero korrupsion në jetën politike të vendit. Shqipëria duhet të ndjekë eksperiencat më të mira politike në BE. I uroj Shqipërisë të marrë ekspertët më të mirë në nivelin e brendshëm dhe nga jashtë për t’a lënë pas këtë “ markë të keqe” që rëndon mbi vendin. Unë kam qenë në Shqipëri dhe më pëlqejnë shumë njerëzit. Por fatkeqësisht nuk mund të fshihet, se ” marka e korrupsionit” mbizotëron disa herë për vendin dhe nuk e ndihmon atë të afrohet më shumë me BE-në,” shprehet Rasa Juknevičienė.

Pyetje: Komisioni Europian i kërkon qeverisë shqiptare të tërhiqet nga pasaportat e arta, apo vizat e arta. Parlamenti Europian aprovoi këtë vit një nismë legjislative në këtë drejtim. Për çfarë bëhet fjalë?

Rasa Juknevičienė: “Kjo lidhet fort me pyetjen tuaj të mëparshme, korrupsionin. Ky është një lloj “legalizim i korrupsionit” dhe është problem për sigurinë veçanërisht kur flasim për oligarkët rusë, që mund të blejnë këto pasaporta. Mendoni, se ç’impakt kanë këto “pasaporta të arta” në zonën Shengen. Është e papranueshme që të blesh sistemin e vlerave europiane me para. Shqipëria ka marrë shembull të keq nga disa vendet të Jugut të Europës. Për ne është e papranueshme. Parlamenti Europian është i bashkuar kundër kësaj skeme”.