AKTUALITET, 30 Maj 2023, 18:22

Në burg për trafik kokaine, së shpejti pret të diplomohet nga qelia. Donaldo Lushaj student online i ‘Bujqësorit’

Në burg për trafik kokaine, së shpejti pret të diplomohet

Donald Lushaj, i cili është dënuar me 10 vite e 6 muaj burg për trafikimin e 613 kg kokainë në Portin e Durrësit për llogari të Arbër Çekajt, pret të diplomohet në korrik të këtij viti në degën Menaxhim Agrobiznes. Nga qelitë e Peqinit ai ndjek leksionet online ndërsa përfundimi i studimeve ka mbetur peng i një përgjigje nga Drejtoria e burgjeve për praktikën profesionale. Akuzat për trafik kokaine nuk e kanë penguar 30-vjeçarin Donaldo Lushaj të ndjekë universitetin nga qelia e burgut të Peqinit ku madje pret të diplomohet në korrik të këtij viti. Pas arrestimit në shkurt 2018, për trafikimin e drogës në Portin e Durrësit, 30-vjeçari ka zgjedhur t’i vijojë studimet e larta edhe në kushtet e privimit të lirisë.

Ai ishte regjistruar si student I fakultetit të ekonomisë në vitin 2012-2013, por studimet nuk i mbylli dot brenda 3 viteve. La disa provime dhe disa lëndë për frekuentim. Gjatë tri viteve të para të dënimit, ai kërkoi të vijonte arsimimin dhe në 27 tetor 2021 mori aprovim për rinisjen e studimeve në degën menaxhim agrobiznes në Universitetin Bujqësor në Kamëz. Nga ambientet e burgut ku duhet të vuajë 10 vjet e 8 muaj heqje lirie, ndoqi online nëpërmjet platformës Zoom 2 module dhe i kanë mbetur dhe 2 provime.

Në lidhje direkte online gjatë kohës ku studentët po ndiqnin leksionet nga auditorët e shkollës ishte dhe Donaldi i heshtur nga qelia, që vetëm dëgjonte. Një nga pedagoget e tij tregon se e memorizon shumë mire Donaldin si një nga rastet e veçanta ku mësimi jepet në kushte të pazakonta.

“Ju e dini që kemi shumë student ndonjëherë dhe e kemi të vështirë për të memorizuar, por në këtë rast Donaldin e ka memorizuar sepse është rast i veçantë. Mendoj që Donaldi është bërë student më i zellshëm tani që është në kushtet e izolimit sesa më përpara. Në lëndën time me provimin që dha e pashë që kishte studiuar. Mori shtatë. Nuk u krijuan data të veçanta për ta. Provimi u bë në kohë reale i mbikëqyrur nga unë, por dhe punonjësi social.” -tha pedagogia e tij.

Nga burgu i Peqinit ku po vuan dënimin e tij Donaldo Lushaj pret të diplomohet në korrik nëse arrin të përmbushë të gjitha detyrimet ndaj universitetit. Një ndër këto detyrime është kryerja e praktikës profesionale. Në kushtet ku ndodhet 30-vjeçari, Universiteti Bujqësor i ka sugjeruar Drejtorisë së Burgjeve që i riu të kryejë praktikën në administratën e Burgut në mënyrë që i riu të ketë mundësi të marrë diplomën e Bachelorit që po i shkon një dekadë, raporton report.

“Sigurisht situata është e paprecedentë në sensin që studenti është i dënuar është i izoluar. Ne zakonisht i dërgojmë studentët në biznese për të realizuar praktikën profesionale. Në rastin e Donaldit duke marr parasysh rrethanat kemi kërkuar nëpërmjet punonjësit social të burgut të Peqinit që të mundësohen rrethanat që Donaldi ta kryej praktikën profesionale tek administrata e burgjev. Presim përgjigje nga punonjësi social i Burgut të Peqinit lidhur me këtë çështje.” – tha zv.rektori. Pavarësisht ndjekjes së studimeve nga qelia, përgjigja e Drejtorisë së Burgjeve për kryerjen apo jo të praktikës profesionale është vendimtare për diplomimin e Donal Lushajt nga qelia. Sot në burgjet shqiptare janë 14 të burgosur që kanë lënë përgjysmë studimet e larta. Ndër ta vetëm dy prej tyre kanë paraqitur kërkesë për të vijuar shkollimin.