BOTA, 22 Maj 2022, 13:16

Aftësitë e sistemit raketor anti-ajror amerikan “Patriot”

Aftësitë e sistemit raketor anti-ajror amerikan “Patriot”

Shtetet e Bashkuara të Amerikës, si pjesë e një pakete të re ndihme prej 40 miliardë dollarësh, mund të transferojnë sisteme të fuqishme raketore anti-ajrore MIM-104 Patriot në Ukrainë.

Të paktën kështu shkruan e përditshmja amerikane ‘The Washington Post’.

Nevoja për sisteme raketore anti-ajrore të kësaj klase në Ukrainë u formulua shumë përpara pushtimit rus.

Në vitin 2020, botimi i Vizionit të Forcave Ajrore të Ukrainës, tregoi nevojën për një zëvendësim të sovjetikëve të hershëm S-300.

Komandanti i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura ukrainase, gjeneral-koloneli Ruslan Khomchak, deklaroi se Ukraina kishte nevojë për MIM-104 Patriot.

Këta të fundit, në versionin e fundit janë të aftë për të përgjuar raketa balistike.

Në të njëjtën kohë, të gjitha këto plane u rrëzuan për arsye financiare.

Në veçanti, në Poloni, katër bateri MIM-104 Patriot PAC-3+ kushtojnë 4.75 miliardë dollarë.

Rumania zgjodhi një konfigurim më të thjeshtë me më pak aftësi anti-raketë dhe shtatë bateritë e saj tashmë kushtojnë 3.9 miliardë dollarë.

Kjo do të thotë se vetëm një bateri MIM-104 Patriot mund të kushtojë lehtësisht midis gjysmë miliardi dhe 1.1 miliardë dollarë.

I gjithë buxheti vjetor i Ministrisë ukrainase të Mbrojtjes për blerjen dhe modernizimin e të gjitha armëve nga fishekët deri te tanket arriti në 0.8 miliard dollarë.

Kjo do të thotë se çështja e blerjes së një Patriot me shpenzimet e saj ishte dhe mbetet absolutisht joreale.

MIM-104 Patriot i Raytheon është një sistem mjaft i vjetër që hyri në shërbim në vitet ’70 dhe mbetet sistemi kryesor i mbrojtjes ajrore për Shtetet e Bashkuara dhe një numër vendesh të NATO-s.

Versioni më modern i MIM-104 Patriot PAC-3, i cili gjithashtu ka paketa shtesë të përmirësimit.

Ajo u vu në shërbim në vitin 2001, dhe qëllimi i saj kryesor ishte forcimi i aftësive antiraketë të kompleksit, për të cilin u fut në përbërjen e tij një raketë e re PAC-3 MSE, e aftë për të shkatërruar raketa balistike në një distancë deri në 50 kilometra.

Një modernizim në shkallë të gjerë u krye gjithashtu për të integruar radarin e ri AN / MPQ-65 në një sistem të vetëm kontrolli të automatizuar.

Për të shkatërruar objektivat ajrore, MIM-104 Patriot PAC-3 përdor raketën PAC-2, e cila ka aftësinë e deklaruar për të shkatërruar aeroplanët e armikut në një distancë deri në 160 kilometra.

Ashtu si çdo sistem tjetër raketor kundërajror i kësaj klase, MIM-104 Patriot është një sistem armësh shumë kompleks.

Dhe nuk funksionon i izoluar nga sistemi i përgjithshëm i mbrojtjes ajrore.

Në fakt, ky sistem i mbrojtjes ajrore është vetëm një pjesë e saj, e cila për punë të plotë duhet të marrë të dhëna nga avionët dhe satelitët e tipit AWACS.

Kompleksiteti i funksionimit të Patriotit shihet qartë në shembullin e strukturës organizative në ushtrinë amerikane, në të cilën ky sistem i mbrojtjes ajrore vepron si pjesë e një batalioni.

Ky batalion përfshin një post komandë, një kompani mirëmbajtjeje dhe 4-6 bateri.

Çdo bateri ka gjashtë lëshues, një radar, një mjet komunikimi, një stacion energjie në terren dhe një stacion kontrolli zjarri.