AKTUALITET, 27 Janar 2023, 16:44

U kap me kokainë, dënohet me 12 vjet burg shqiptari në Belgjikë

U kap me kokainë, dënohet me 12 vjet burg shqiptari në

Të premten, gjykata penale e Antwerp-it dënoi 23 të pandehur me burg deri në trembëdhjetë vjet dhe gjoba deri në 200,000 euro. Midis tyre është shqiptari Bledar Seferi.

Ata ishin pjesë e një organizate kriminale që importonte më shumë se gjashtë ton kokainë përmes portit të Antwerp-it midis nëntorit 2020 dhe majit 2021. Gjykata konfiskoi asete kriminale mbi 30 milionë euro.

Omar G. mori 13 vjet burg, Mounir El B. 11 vjet, Ilias El B. 12 vjet, Bledar S. 12 vjet dhe Mohammed 10 vjet. Omar G, Mounir, Ilias, Bledar, Mohammed B. dhe Ali T. janë urdhëruar të arrestohen menjëherë.

Hetimi për grupin rreth ish-kikboksierit Merksem, Omar ‘Patje Haemers’ G. filloi në mars të vitit 2021, pak ditë pasi u bë e ditur se hetuesit kishin goditur Sky ECC – kanali i preferuar i komunikimit i mafies së drogës. Më 15 mars, një shofer kamioni Merksem mori një kontenier në sektorin e frutave, në të cilin dogana sapo kishte gjetur më parë 818 kilogramë kokainë. Pas arrestimit të shoferit të kamionit, detektivët kanë shkuar në kërkim të klientit të tij.

Transporti i përgjuar i kokainës i çoi hetuesit te një numër i të njohurve nga bota e drogës, të cilët tashmë ndodheshin në Dubai. Bëhej fjalë për ish-kikboksierin Omar ‘Patje Haemers’ G. dhe vëllezërit Mounir ‘Gino’ dhe Ilias El B. Sipas Prokurorisë Publike, ata ishin në krye të një organizate grumbullimi që kishte kompanitë e veta të transportit. Grupi mbajti kontakte me klientët, duke përfshirë grupet e krimit holandez dhe shqiptar dhe me furnitorë nga Amerika e Jugut. Ilias El B. udhëzoi stafin e tij të largimit të bënte foto para, gjatë dhe pas largimit, sepse pala tjetër (kolumbianët, red.) e kërkon atë.

Një nga të dyshuarit është trafikanti shqiptar i drogës Bledar S., përfaqësues i Kompania Bello, një sindikatë shqiptare që konsiderohet si një nga më të fuqishmet dhe më të pasurat në Evropë. Në vitin 2020, policia italiane i dha një goditje të fortë Kompania Bello. Ndërkohë në vendin e tij, pasuria e tij dhe e familjes u sekuestrua si pjesë e një procedure antikorrupsion. Në Belgjikë, Bledar S. u dënua me dhjetë vjet burg në nëntor 2019 si drejtues i një organizate kriminale të përfshirë në ngritjen e plantacioneve të kanabisit dhe kontrabandën e kokainës. Ai ishte dënuar më parë edhe për kontrabandë droge në Itali.

Omar G. dhe Gino kanë transportuar sasi të mëdha kokaine në portin e Antwerpen për llogari të shqiptarëve. Grupi u përfshi në gjashtëmbëdhjetë tërheqje të suksesshme në gjashtë muaj, duke arritur 6,444 kilogramë. Një numër transportesh dështuan dhe u sekuestruan 1700 kilogramë.

Në krye ishte krimineli i drogës Omar ‘Patje Haemers’ G. Ai jetonte në Merksem, por tani qëndron në Dubai. Gjykata e dënoi me dënimin më të rëndë: trembëdhjetë vjet burg, 200 mijë euro gjobë dhe konfiskim prej 5.5 milionë euro. Ai u ndihmua nga vëllezërit Mounir dhe Ilias E.B. nga Deurne, të cilët gjithashtu nuk janë gjetur në Belgjikë për një kohë. Ata morën respektivisht njëmbëdhjetë dhe dymbëdhjetë vjet burg, gjobë prej 200 mijë eurosh dhe konfiskim prej 6 milionë e 6.2 milionë eurosh.

Klientët e tyre përfshinin bandat holandeze dhe shqiptare. Bledar S., lider i një klani shqiptar, u dënua me dymbëdhjetë vjet burg, 200 mijë euro gjobë dhe 2.8 milionë euro konfiskim. Gjykata urdhëroi arrestimin e menjëhershëm të Omar G., Mounir dhe Ilias E. B., Bledar S. dhe dy të bashkëpandehurve.