X
Zyrtari konsullor që na dogji vizën për në BE

Nga Veton Surroi Meqë Shqipëria e Maqedonia Veriore u bllokuan nga Franca, duhet të kërkojnë një kontratë të re evropiane. Mbase në Berlin? 1.  Është diçka që quhet e drejtë diskrecionale dhe që i bën zyrtarët administrativë konsullorë nëpër ambasada në botë të imagjinojnë për një moment se janë mbretër. Me këtë të drejtë, një zyrtar konsullor i një vendi.

Kryeministri me poture, që po lë pas shtetin pa brekë

Nga Klodian Tomorri Tre muaj më parë u njoha me një histori në dukje të rëndomtë. Disa familje i kishin dhënë me qera një ambient të përbashkët Doganës, në një rreth jo shumë larg Tiranës. Në këmbim Drejtoria e Doganave u paguante një tarifë qiraje rreth 2 milionë lekë në vit. Pagesa sipas rregullave të shtetit bëhej dy herë në.

Xhaxhi Rama, trim me fletë, e ke gojën me sherbet, me sherbet për revani, e gjithë bota të ka zili!

Nga Edmond Tupja Ndoshta lexueseve dhe lexuesve të mi të sotëm ky titull mund t’u duket disi i habitshëm, por habia e tyre nuk do të zgjasë veçse… disa sekonda. Po nxitoj të shpjegohem: Andej nga mesi i viteve ’70, një gazetar francez, të cilit i pata shërbyer për disa ditë si përkthyes, para se të largohej nga Shqipëria, më dhuroi.

Ky është parlamenti historik. “Viti Zero” i politikës sonë

Nga Mentor Kikia  Ky parlament ka hyrë tashmë në histori. Edhe ne të tjerët gjithashtu jemi bërë protagonistë të historisë. Paçka se nuk e dimë, pasi historia nuk është lajm, që shkruhet menjëherë sapo ndodh. Sot ne jemi Viti Zero, jemi “Krishti”, ku ndajnë epokat. Koha sot matet me para dhe pas Erës Sonë, apo para dhe pas Krishtit. Por.

KLSH: Qeveria ka devijuar shifrat, PPP-të jashtë kontrollit

Nga Vincent W.J. van Gerven Oei “Monitorimi i kontratave koncesionare, deri tani ka rezultuar jashtë kontrollit shtetëror dhe me problematika të shumta.” Në këtë përfundim ka arritur Kontrolli i Lartë i Shtetit në raportit e Buxhetit Faktik për vitin 2018, duke i tërhequr vëmendjen qeverisë për përdorimin e PPP-ve dhe mungesës së kontrollit ndaj tyre. Problemet me zbatimin e buxhetit 2018.

Mikro-mendjet e Shqipërisë dhe Makro(n) refuzimi i Europës

Nga Alfred Lela Letrat e hapura, njëfarë epistolari mizerabël i mbetur nga koha e spiunimeve të mëdha, të fshehura dhe të hapura, të komunizmit, vazhdojë ta stërpikin rrafshin e komunikimit publik në Shqipëri. Në gazeta apo në rrjetet sociale, me shkrime të gjatë apo statuse të shkurtër, presidenti francez Makron ka marrë përbetime, lutje, kujtesa, fyerje dhe thirrje nga më.

Si sot, 55 vite më parë, Zhan Pol Sartri e refuzoi Nobelin, sikur ta dinte për Handken

Nga Albin Kurti Sot, më 22 tetor, bëhen 55 vjet prej kur Jean-Paul Sartre e ka refuzuar çmimin Nobel për Letërsi. Thua se e ka ditur çka do të bëhet me këtë çmim në vitin 2019, kur ai iu nda Peter Handke-s. Sartre e ka refuzuar çmimin atëbotë sepse nuk ka dashur të transformohet nga vlerësimi prestigjioz, ndërkaq çmimi për.

S’është Macroni, budalla!

Nga Gentian Gaba ‘It’s the economy, stupid’, është togfjalëshi i thurur nga James Carville, strategu i fushatës elektorale të Bill Clinton të vitit 1992, i cili gjeti një sukses të madh në kontekstin ekonomik në të cilin ndodhej Amerika atëbotë. Përsëritja e përditshme, e palodhshme, gati pedante e një slogani, bëri që një temë jetike të mbetej në qendër të.

Dy zjarret që bënë të harrojmë tumoret malinje, që po na vrasin

Nga Edmond Tupja Melhem, pomadë e balsam, e tillë është koha që kalon, herë shumë ngadalë,  herë shumë shpejt, por, sidoqoftë, ajo kalon, plagët zënë  kore, mbyllen, ndonëse vragat përkohësisht, të tjerat gjithë jetën. Kështu ndodhi me tërmetin e fundit në vendin tonë historikisht problematik nga të gjitha pikëpamjet, natyrore e shoqërore. Pasojat e tij, reagimet e njerëzve, të partive, të.

Se s’bëhemi si e gjithë Evropa e dinim, por se ajo do bëhet si ne nuk e besonim!

Nga Kim Mehmeti Edhe gjatë dështimeve të mëdha kolektive, s’ka si mos e kesh më lehtë kur e sheh se të përfaqëson një burrështetas që sadopak mbanë llogari për dinjitetin kolektiv, që është i përgjegjshëm e i ndërgjegjshëm dhe i cili, fatin e vet politik, nuk e vë mbi atë të vendit që drejton dhe të qytetarëve që përfaqëson. Dhe.