X
Era e një revolucioni zgjedhor në Kosovë

Nga Veton Surroi  Në zgjedhjet e 14 shkurtit të vitit 2021 Kosova prodhoi një revolucion zgjedhor, duke përmbysur konceptin e deritanishëm të elitave politike në pushtet. Efekti i këtyre zgjedhjeve mund të ketë dimension të kthesës historike në vend. Ja disa pika që mund të shërbejnë për një analizë më të hollësishme. 1. Konsensusi i vjetër: Kosova ka arritur që.

Tani, armiku i Albinit mund të jetë vetëm kryeministri Kurti!

Nga Andi Bushati Albin Kurti vendosi ti kthejë zgjedhjet e 14 shkurtit në referendum dhe e fitoi atë. Triumfi i tij nuk ishte ai i një njeriu të vetëm kundër të tjerëve, por humbja e përbashkët e të gjithë atyre që iu kundërvunë një vullneti të gjërë popullor për ndryshim.  Në këtë kuptim, simboli i kësaj të diele të Shën.

Trifekta e pafytyrësisë

Nga Klodian Tomorri Servirja e video propagandës qeveritare nga kabina e borëpastrueses teksa mijëra qytetarë ishin të bllokuar dhe po ngrinin për vdekje në rrugët anembanë Shqipërisë shënoi një çast të ri kulmor në hipokrizinë e qeverisë. Por këtë herë teatri shkoi aq keq, saqë u vetëdemaskua. Vetëm pak orë përpara se qeveria të servirte videon me borëpastrueset në ballë.

Gur në zemrën e kardiologut Edvin Prifti

Nga Lorenc Vangjeli Eshtë kaq tunduese dëshira për të hedhur gurë, drurë e hunj mbi doktor Edvin Priftin. Eshtë kaq e ngutshme dëshira për ta fshikulluar me thupra dhe për ta lidhur në shtyllën e turpit. Eshtë kaq i pacak ngazëllimi i turmës që sheh njeriun që e zbritën nga piedestali i nevojës ku kishte ngjitur veten dhe që u.

‘Krejt dhe Drejt’ për një orgazëm të lënë përgjysmë

Nga Andi Bejtja Disa dhjetëra, qindra shami të kuqe të lidhura në pemët e Prishtinës nga Lëvizja Vetëvendosja, rihapën një debat tejet të vonuar dhe për momentin të pavlerë: Kush është Albin Kurti?! Kjo pyetje rierdhi në skenë, jo vetëm për fushatë nga kundërshtarët e tij politikë, por dhe për një arsye tjetër të thjeshtë: Tashmë të gjithë e dimë.

Minaretë e Rilindjes, të zhytura në thes!

Nga Andi Bushati Çdokush që e ndjek me vëmendje fushatën e Rilindjes me siguri që vë re një anomali: sa më shumë që qeveritarët flasin për arritjet dhe sukseset e këtij 8 vjeçari, aq më pak duan të përmendin transformimin e Tiranës, kullat e rokaqiejtë që po lartësohen për ditë në kryeqytet. Erion Veliaj është i gatshëm të përgatisë minuta.

Në shtetin e Dajës, fitimi dhe gënjeshtra janë kthyer në kult

Nga Agron Gjekmarkaj Sigurisht që nuk e kemi harruar atë ditë të bekuar kur Kryeministri ynë na u shfaq në ushtrimin e një tjetër dhuntie njerëzore, pas shumë të tjerash që i kishte lëvruar po me kaq nam e zulme. E si mund t’i fshehim në çetele të kujtesës Landin, djalin e brishtë, dhe Dajën e tij rrabanak e hijerëndë,.

Buxheti si llastiku i brekëve të kryeministrit

Nga Klodian Tomorri Ne nëntor te vitit te kaluar, Ministria e Financave i propozoi qeverise projektbuxhetin e vitit 2021, bashke me tabelat shoqëruese te projeksioneve makrofiskale. Ne dokument, ekipet teknike ne MFE parashikonin qe për vitin 2021, arka e shtetit te mblidhte 479 miliardë leke te ardhura ne total, nga te cilat 143.5 miliardë do te vinin nga Tatimi mbi.

Kosova si mëkati i parë rus i Evropës

Nga Veton Surroi Një mësim për J. Borrell: si mund të ketë BE politikë të përbashkët të jashtme ndaj Rusisë nëse nuk ka politikë të përbashkët të jashtme ndaj Kosovës? 1. Shefi i politikës së jashtme të Komisionit Evropian u kthye nga një vizitë Moskës dhe u ul e shkroi disa fjali përshtypjesh që kanë intencën dhe potencialin e të.

Arti dhe kultura, pengu i rradhës i vendimmarjes politike

Nga Taulanda Jupi Mënyra si i konceptojmë, si  përvetësojmë, promovojmë dhe  investojmë në art, kulturë apo trashëgiminë e kulturës dhe të mendimit,  tregon shkallën e civilizimit së cilës i përkasim  si individ, si shoqëri dhe si komb. Vendimmarrja politike në fushën e artit, kulturës dhe trashëgimisë kulturore gjatë 8 viteve të fundit, nuk reflektoi dhe nuk u mbështet asnjëherë mbi.