X
Loja me Maqedoninë/ Ç’po ndodh pas dështimit të referendumit?

Nga Leonid Bershidsky/Referendumi i Maqedonisë për ndryshimit të saj, që mund t’i kishte hapur rrugën kombit ballkanik drejt anëtarësimit në NATO dhe Bashkimin Europian, ka dështuar për shkak të pjesëmarrjes së ulët të qytetarëve. Matematika pas këtij dështimi, tregon pse është e vështirë të jesh optimist rreth Ballkanit Perëndimor, kufirit aktual të Europës. Referendumi i së dielës, pasoi një marrëveshje.

Pse problemi i SHBA janë udhëheqësit e moshuar

Shtetet e Bashkuara kanë një problem me moshën e politikanëve që udhëheqin. Brezi që njëherë deklaroi se nuk i beson askujt mbi 30 vjeç duket se nuk i beson me njeriu nën 70 vjeç, dhe kjo është e vërtetë për të dyja partitë politike. Në të djathtë, Donald Trump është 72 vjeç, udhëheqësi i shumicës së Senatit Mitch McConnell është.

Lufta midis Izraelit dhe Iranit për kontrollin e Kodrave Golan

Situata në Levantin arab dhe sidomos në zonën e Mashriqit, zonë që qysh nga koha e Portës së Lartë, tregonte rajonet aktuale të Izraelit, Palestinës, Sirisë, Libanit, Jordanisë, jugut të Turqisë, është e karakterizuar në këto javë të fundit nga një fermentim i konsiderueshëm. Një luftë, ajo siriane, që me sa duket po mbaron, por vatra të tjera po fillojnë.

Një bosht i ri autoritar, kërkon një front ndërkombëtar progresiv

Nga Bernie Sanders Aktualisht, po ndodh një përplasje globale, me pasoja të mëdha. Në lojë është asgjë më pak, se sa ardhmja ekonomike, sociale dhe ekologjike e planetit. Në kohën e pasurisë masive dhe pabarazisë së të ardhurave, kur 1 për qind e më të pasurve të botës, zotëron më shumë pasuri sesa 99 përqind e pjesës tjetër të varfër,.

Leksionet e harruara të krizës financiare globale

Nga Adam Tuz Shtatori dhe tetori i vitit 2008, përfaqësonin krizën më të rëndë financiare në historinë botërore, duke përfshirë edhe Depresionin e Madh. Ben Bernanke, kryetari i atëhershëm i Rezervës Federale të SHBA, bëri këtë deklaratë të jashtëzakonshme në nëntorin e vitit 2009, vetëm një vit pas shpërthimit të krizës. Duke e kthyer kokën pas, një dekadë pas krizës,.

ISIS është gati të ri-ngrihet

Nga Hassan Hassan Për gati një vit, vëzhguesit e Shtetit Islamik kishin pyetur nëse Ebu Bekr El-Bagdadi, udhëheqësi i grupit, ishte ende gjallë. Pastaj të mërkurën, ai u rishfaq për herë të parë pas 11 muajsh, duke mbajtur një fjalim të regjistruar, me rastin e festës së Kurban Bajramit. Në fjalimin 55-minutësh – më i gjati i atyre që janë.

Nuk ka një luftë mes qytetërimeve, e gjithë bota është një

Nga Juval Harari Teza e “përplasjes së civilizimeve”, duket sikur po përjeton një rilindje. Shumë ekspertë, politikanë dhe qytetarë të zakonshëm besojnë se lufta civile siriane, ngritja e ISIS, Brexit dhe paqëndrueshmëria e Bashkimit Europian, të gjitha janë pasojë e përplasjes midis “qytetërimit perëndimor” dhe “qytetërimit islamik”. Përpjekjet perëndimore për të imponuar demokracinë dhe të drejtat e njeriut në vendet.

A do e shkaktojë Turqia, krizën e ardhshme botërore?

Nga Vijay Prashad, Ertuğrul Ahmet Tonak Të gjithë prozhektorët janë kthyer nga lira turke. Rënia e saj ishte e shpejtë: këtë vit ajo humbi më shumë se dyzet përqind të vlerës, kundrejt dollarit amerikan. Kjo ka pasoja të tmerrshme, duke pasur parasysh se Turqia është i mbështetur në huatë e dhëna nga operatorët e huaj. Një borxh gjigant publik, së.

Abuzimi dhe kisha katolike

Të shkakton dhimbje. Të zë frymën. Të turpëron. Abuzimi seksual për dekada më radhë e ka bërë kishën katolike një paradhomë të ferrit për viktimat. Për vuajtjet e tyre nuk ka falje mëkatesh, mendon Astrid Prange. Po ti, kanë abuzuar edhe me ty? Me këtë pyetje të dhimbshme mund të përballen në të ardhmen shumë katolikë. Skandali i abuzimit helmon.

Le Monde: Gjithnjë e më i izoluar Erdogani po dorëzohet tek Putini

Sipas gazetës Le Monde që mban datën 14 gusht, presidenti turk Erdogan, po e vë në zbatim kërcënimin e tij për të bërë aleatë të rinj. “E përballur me një krizë të panjohur më parë me ShBA, E dobësuar nga kriza financiare dhe rënia drastike e monedhës vendase lirës, Turqia po “kërkon aleatë të rij” bëri me dije presidenti Erdogan.