X
Tre presidentë në Buckingham Palace, që rrezikojnë NATO-n dhe rendin botëror

Nga Pierre Haski Nëse një autor teatral do të donte të vinte në skenë botën e vitit 2019, ai me siguri do të imagjinonte një samit ndërkombëtar në Londër, me një darkë në Buckingham Palace dhe tre personazhe kryesorë gati të karikaturuar. Autori ynë do të përshkruante ditën e 3 dhjetorit 2019, ku do të paraqiteshin Donald Trump, Emmanuel Macron.

70 vjetori e gjen NATO-n me nerva të tendosura

Nga Astrid Corall Ndërkohë që për Maqedoninë e Veriut takimi i NATO-s në Londër është shumë i rëndësishëm, sepse ka të bëjë me anëtarësinë e saj, për vende të tjera çështja më kryesore është të shmangen konfliktet. Fakti që në takimin e përvjetorit të 70 të NATO-s në Londër atmosfera nuk është e gëzuar ka të bëjë me vetë NATO-n..

Arsyet e emigrimit tek të rinjtë

Nga Elona Elezi Raporti i 2-të Kombëtar “Rinia në Shqipëri 2019” flet për shifra shqetësuese të fenomenit të largimit të rinjve nga Shqipëria. A është thjesht papunësia arsyeja që i motivon të rinjtë të largohen? Edison Hoxha po bën përgatitjet e fundit për t’u nisur drejt Gjermanisë. 26-vjeçari nga Durrësi i cili një vit më parë kreu studimet Master për.

Kriza bërthamore që po afron

Nga Richard N. Haass Ne po hyjmë në një periudhë të re dhe të rrezikshme. Konkurrenca apo edhe përdorimi i armëve bërthamore mund të bëhen përsëri kërcënimi më i madh për stabilitetin global. Më pak e sigurt është nëse liderët e sotëm janë në lartësinë e duhur për t’u përballur me këtë sfidë të re që po lind. Deri disa.

Ngritja e nacionalizmit pas rënies së murit të Berlinit

Nga George Soros Pas rënies së Murit të Berlinit në nëntor 1989, shoqëritë e hapura ishin triumfuese dhe bashkëpunimi ndërkombëtar u bë ideologjia mbizotëruese. Megjithatë, tridhjetë vjet më vonë nacionalizmi ka dalë të jetë shumë më i fuqishëm dhe shkatërrues sesa ndërkombëtarizmi. Rënia e Murit të Berlinit natën e 8 nëntorit 1989 në mënyrë dramatike dhe befasuese përshpejtoi rrëzimin e.

Kemi nevojë për gazetarinë, për ta çuar njerëzimin një nivel më lart

Nga Marc Benioff Eshtë një paradoks i kësaj kohe që jetojmë. Ne kemi një univers të gjerë informacioni në majë të gishtave, megjithatë vazhdojmë të përpiqemi, për të kuptuar forcat që i japin formë botës tonë. Vetë teknologjitë dhe platformat e mediave sociale që duhej të na bashkonin, janë përdorur për të mbjellë ndarje dhe për të dëmtuar demokracinë tonë..

Kriza e kapitalizmit? Krizë demokracie?

Globalizimi njeh shumë fitues, por njeh edhe humbës. Dhe këta po demonstrojnë në të gjithë botën këto ditë: Hong Kong, Liban, Francë, Kili dhe Ekuador. Shkaqet e protestave janë të ngjashme: Në Liban një taksë për rrjetet sociale, në Hong Kong shtrenjtimi i qirave, në Kili rritja e çmimit të biletave të autobusëve, në Francë rritja e çmimit të benzinës..

Barcelonë. Santiago. Beirut. Hong Kong. Përse bota ka zbritur në sheshe?

Ashtu si krizat e viteve tridhjetë e shtatëdhjetë të shekullit që kaloi, edhe kriza aktuale vë në dyshim funksionimin e kapitalizmit. Këto faza shpesh janë shumë të gjata dhe shoqërohen me periudha revolte. Në librin “Përmbytja”, historiani Adam Tooze shpjegon se ngjarjet e vitit 1929 ishin pika kulmore i një krize të kapitalizmit, që në të vërtetë kishte filluar gjatë.

Trumpi dhe Erdogani shtyjnë Evropën të krijojë aleanca të reja

Evropianët kanë qenë prej kohësh të vetëdijshëm për këtë fakt, dhe në mënyrë private Macron ka deklaruar se, sipas mendimit të tij, në pesë vjet NATO nuk do të ekzistojë më. Ky kërcim në errësirë ka një potencial shkatërrues, por gjithashtu mund të ofrojë një mundësi për Evropën, nëse ajo do të mund ta shfrytëzojë atë. Përcaktimi i aleancave është.

Kaosi i Donald Trumpit në Siri: “Pa strategji serioze”

Nga DW SHBA ndërmjetësuan një armëpushim mes Turqisë dhe kurdëve në Siri. Ajo do të zgjidhë problemet, që ka shkaktuar vetë Trump. Kritikat ndaj presidentit amerikan janë shtuar. Presidenti Donald Trump nuk shprehet shumë i shqetësuar në publik për situatën në kufirin turko-sirian. Të enjten (17.10) ai e krahasoi konfliktin mes ushtrisë turke dhe trupave kurdë si grindje mes dy.