X
Ballkanizimi i mëtejshëm i Ballkanit është recetë për katastrofën

Nga Carl Bild Kur bëhet fjalë për të ardhmen e Ballkanit, diskursi po ngadalësohet duke propozuar ndarje të reja në rajon, që është një recetë për paqëndrueshmëri gjeopolitike. Në mënyrë diskrete, drejtuesit politikë serbë dhe shqiptarë kanë hulumtuar mundësinë e zgjidhjes së dallimeve të tyre duke përdorur këmbime territoriale. Ideja e klasifikimit të ndarjeve përmes shkëmbimit të territoreve ka qarkulluar.

Europa e ka kriminalizuar humanitarizmin

Nga Pol Hokenos Gjatë muajve qershor dhe korrik, nëpërmjet një vargu masash, udhëheqësit europianë i fortifikuan kufijtë e Evropës përgjatë perimetrit jugor, në një përpjekje tjetër për të kufizuar emigrimin ilegal drejt kontinentit. Ky aksion përfshin tashmë edhe përpjekjet për të mos lejuar ankorimin nëpër porte të anijeve të shpëtimit të OQJ-ve të ndryshme humanitare, të mbushura me refugjatë nga Deti.

Italia kundër Europës

Nga Lucrezia Reichlin Partitë populiste 5 Yjet dhe Lega kanë më pak se dy muaj që kanë formuar qeverinë e re italiane, ndaj është ende herët për të kuptuar se si do ta kthejnë retorikën e fushatës në politika konkrete. Në fakt, mosmarrëveshjet e brendshme të koalicionit mund ta kufizojnë rrezen e veprimit të masave ligjore, ose edhe ta bëjnë qeverinë.

Një marrëveshje poshtëruese mbi Brexit, rrezikon të prodhojë një “Vajmar” Britanik

Nga Timothy Garton Ash Gjatë një ose dy viteve të ardhshme, ne mund të dëshmojmë shfaqjen e një Britanie të zemëruar në mesin e një krizë të rëndë:një shoqëri e copëtuar nga ndarjet e brendshme, dhe vështirësitë ekonomike, e braktisur klasa e saj në pushtet, e poshtëruar dhe e pakënaqur. Çdo vend i tillë, është një rrezik për veten dhe.

Goditja e Bannonit nga e djathta

Nga Bernd Riegert “Lëvizja” (The Movement) do të quhet qendra operacionale radikale e djathtë, që nacionalisti amerikan Steve Bannon kërkon të mbjellë në zemër të Evropës, në Bruksel. Pikërisht “Lëvizja”! Kjo nuk është rastësi për kryestrategun dinak të antiliberalizmit. Ky emër duhet të zgjojë sinjalet e alarmit tek gjermanët, por edhe tek evropianët e tjerë. Adolf Hitler dhe Benito Mussolini.

Loja e rrezikshme për luftë që Donald Trump po luan me Iranin

Rrahjet e daulleve të luftës mbi Iranin po rriten vazhdimisht në Uashington që nga maji, kur Donald Trump shkatërroi paktin bërthamor të mbështetur nga OKB-ja me Teheranin. Por, kërcënimet e egra që Trump bëri duke reaguar ndaj komenteve nga presidenti i Iranit, e kanë çuar konfrontimin në një nivel të ri dhe të rrezikshëm. Reagimi i Trump nuk duket i.

Pse pati rëndësi Kupa e Botës

Nga Dominique Moisi Eventet sportive ndërkombëtare kanë qenë në gjendje prej kohësh të kapërcejnë grindjet dhe armiqësitë gjeopolitike dhe Kupa e Botës e këtij viti në Rusi nuk ishte përjashtim. Turneu tregoi se sinqeriteti, toleranca dhe bashkëpunimi mund të jenë më të fuqishme sesa shovinizmi, populizmi dhe format e ashpra të nacionalizmit. Filozofi dhe satiristi i shekullit të shtatëmbëdhjetë, Jean de.

Pse Europa nuk po respektohet më në arenën ndërkombëtare

Nga Victor Davis Hanson Pas takimit të fundit të G-7, disa kombe evropiane si Franca dhe Gjermania, u shprehën të zemëruara se pikëpamjet e tyre patën një përkrahje të pakët nga Donald Trump. Edhe në think-tanket e njohura mbi politikën e jashtme, një temë e vazhdueshme ka të bëjë me udhëheqësit europianë, që ankohen se përse Evropa nuk po respektohet.

Parashikimi i CIA-s: Evropa ndahet në tri pjesë, ja ku do jetë Shqipëria

CIA e sheh kontinentin evropian shumë të ndryshëm nga ai që është sot. Nje studim i bere edhe me agjencine Stratfor, parashikon ndryshime te medha ne te ardhmen e afërt, teksa Evropa parashikohet te jete e ndarë në tri pjesë: “e ri”, “e vjetër” dhe “ortodokse”, shkruan “B92”. Në të njëjtën kohë, Stratfor parashikoi gjithashtu ndryshime të mëdha – forcimin.

Gazetarët duhet të rikthehen në terren

Nga Bernard Guetta E parë në retrospektivë, rënia e Murit të Berlinit nuk ka qenë një gjë aq e madhe. Ishte ajo që ishte, sinjali i fundit të Luftës së Ftohtë. Evropa qendrore rigjeti lirinë, ndërkohë që perandoria sovjetike që kish qenë perandori e carëve po zhdukej, dhe bashkë me të komunizmi. Nuk është pak, sigurisht, por ai moment as.