X

“Nga testet tek izolimi dhe mbikëqyrja e popullsisë”, pas Kinës edhe Koreja e Jugut po del nga kriza e koronavirusit


Pas Kinës, duket se edhe Koreja e Jugut gjithashtu po del gradualisht nga kriza e koronavirusit. Vendi ka treguar sesi është e mundur që të zbutet dhe “rrafshohet kurba” e pandemisë së infeksioneve të reja.

Edhe pse duket se është një shembull për t’u imituar, ekspertët nuk janë të sigurt nëse rregullat e Koresë së Jugut mund të aplikohen gjerësisht dhe të jenë funksionale edhe në vendet e tjera.

Skenari i përdorur nga këto dy vende për daljen nga kriza janë vetëm katër rregulla që vendet vendosën ti zbatojnë rreptësishtë.

Këto katër rregulla janë:

-Ndërhyrje e shpejtë para krizës

-Masat në kohë dhe testimi i pjesës më të madhe të popullsisë

-Ndjekja e personave të prekur, izolimi dhe mbikëqyrja

-Bashkëpunimi i gjerë i qytetarëve

Organizata Botërore e Shëndetit përmendi Korenë e Jugut si një shembull se virusi mund të ndalet dhe u bëri thirrje vendeve të tjera që “të zbatojnë rregullat e saj gjithkund”, shkruajnë mediat e huaja.

Në të vërtetë, disa vende, të tilla si Franca dhe Suedia, tani po përpiqen ta imitojnë atë, por me vonesë dhe pritet që mund të mos kenë rezultate të ngjashme në luftën kundër koronavirusit.

Koreja e Jugut, një vend me 51 milion banorë kishte arritur kulmin e kurbës së infeksioneve të reja më 3 mars, me 851 raste të konfirmuara atë ditë. Ndërsa të gjithë kishin frikë se situata do të shkonte larg, në më pak se një javë shpërthimet e reja kishin rënë në gjysmë dhe kishin rënë përsëri në gjysmë edhe katër ditë më pas.

Që atëherë numri i diagnozave të reja është zvogëluar në mënyrë të vazhdueshme dhe më 24 mars kishte vetëm 76 raste të reja dhe nëntë vdekje.

Të total deri me tani vendi ka pasur 9.037 raste dhe vetëm 120 vdekje, një nga nivelet më të ulët të vdekshmërisë. Sidoqoftë, qeveria është e kujdesshme, nga frika e një shpërthimi të ri, pasi epidemia ende nuk ka shpërthyer, veçanërisht në kufijtë e vendit, shkruajnë mediat e huaja.

Pse duhen aplikuar katër rregullat e Koresë së Jugut?

-Ndërhyrje e shpejtë para krizës

Vetëm një javë pas rastit të parë të konfirmuar në fund të janarit, qeveria u kërkoi kompanive mjekësore të vendit që menjëherë të zhvillonin një test të koronavirusit dhe ta prodhonin atë në masë. Brenda dy javësh mijëra prova u prodhuan çdo ditë dhe sot vendi prodhon 100,000 çdo ditë, duke diskutuar me 17 vende për eksport.

-Masat në kohë dhe testimi i pjesës më të madhe të popullsisë

Koreja e Jugut ka testuar shumë më tepër njerëz se çdo vend tjetër, i cili e ka lejuar atë të izolojë disa transmetues të virusit dhe të fillojë trajtimin e pacientëve më herët. Ka bërë mbi 300,000 teste, të paktën 40 herë më shumë për frymë se SH.B.A. Ministri i jashtëm i vendit i tha BBC-së se “testet janë çelësi i vdekshmërisë shumë të ulët”.

Për të shmangur dyndjen në spitale, qeveria ka hapur 600 qendra ekskluzivisht për testimin e koronavirusit. Në 50 prej tyre ju nuk duhet të dilni nga makina juaj për të bërë provën.

Si bëhet kjo?

Mjekët i japin shoferit në dritare një pyetësor për ta plotësuar, e kalibrojnë atë dhe marrin një mostër nga qafa e tij për provë, proces që nuk kërkon më shumë se dhjetë minuta, ndërsa rezultatet e provës dalin brenda disa orësh. Mesazhet e vazhdueshme publike i nxisin qytetarët të shkojnë në një qendër testimi nëse kanë simptoma të dyshimta, ndërsa hotelet dhe zyrat shpesh përdorin kamera termike për të zbuluar njerëzit me ethe. Shumë restorante (jo të mbyllura) kontrollojnë temperaturën e klientëve të tyre përpara se t’i pranojnë.

-Ndjekja e personave të prekur, izolimi dhe mbikëqyrja

Kur dikush zbulohet se është pozitiv për virusin, kontrollohen të gjithë familjarët e tij dhe më pas nëse është e nevojshme izolohen.

Vendi ka qenë në gjendje të identifikojë rrjetet e mundshme të transmetimit nga njeriu në njeri në kohën e duhur. Sidoqoftë, kjo pasohet nga praktika që janë të vështira për tu toleruar në një vend evropian, siç është përdorimi i përhapur i kamerave të sigurisë në rrugë, monitorimi i detajeve të kartës së debitit për të zbuluar çdo transaksion ‘të dyshimtë ’, duke gjurmuar rrugët e tij përmes regjistrimit dhe analizës së të dhënave GPS, telefona celularë dhe makina etj.

Këto praktika janë lejuar përmes ndryshimeve në legjislacionin kombëtar, të cilat i japin përparësi sigurimit shoqëror mbi mbrojtjen e të dhënave personale, diçka që Koreja e Jugut e ka pranuar në përgjithësi.

Kur dikush beson se ai ka shtrënguar duart, apo ka pasur kontakt me një të testuar pozitivisht, ai kërkohet urgjentisht të shkojë për një provë.

Ata që janë në karantinë vullnetare duhet të shkarkojnë një aplikacion mobil që paralajmëron autoritetet nëse largohen nga shtëpia e tyre, me gjobë deri në 2.500 dollarë.

-Bashkëpunimi i gjerë i qytetarëve

Qytetarët janë informuar që në fillim dhe është kërkuar bashkëpunimi i tyre. Në vend ka një frymë gati luftarake të një qëllimi të përbashkët kombëtar, qeveria gëzon besim të madh, paniku publik është i vogël dhe qytetarët nuk janë furnizuar masivisht me ushqime si në shumë vende të tjera.

Sa mund të aplikohet modeli Korean në vendet e tjera?

Për ekspertët kjo është e vështirë, pasi shohin tre pengesa kryesore:

-Mungesa e vullnetit politik nga qeveritë

-mungesa e një bashkëpunimi kaq të lartë publik

-vonesa e kohës

Për disa vende dhe ata që mund ta dëshirojnë vërtetë është ndoshta vonë për të “bërë atë që bëri Koreja” …

* Për më shume bashkohuni në grupin tonë: https://www.facebook.com/groups/tpz.al/
More in BOTA, LAJME
DW: Dramë politike në Kosovë në kohën e koronavirusit

Qeveria e Kosovës mori vendim që të kufizojë lëvizjet e qytetarëve. Reagimet janë të forta. President, Hashim Thaçi këtë vendim...

Close