X

A po largohen arabët nga religjioni i tyre? Tendeca ‘anti fetare’ në rritje dhe kërcënimet nga Izraeli (FOTO)


Nga BBC

Ndryshimet tashmë janë të dukshme dhe arabët po shfaqin gjithnjë e më shumë tendencat anti-fetare, sipas një sondazhi të madh dhe të hollësishëm të ndërmarrë nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut.

Nga të drejtat e grave , te migrimi dhe seksualiteti arabët nuk janë më njësoj në një gamë të gjërë çeshtjesh.

Më shumë se 25,000 njerëz u intervistuan për studimin në 10 vende dhe territore palestineze në mes të fundit 2018 dhe pranverës së vitit 2019.

Që nga viti 2013, numri i njerëzve në rajon që identifikohen si “jo fetar” është rritur nga 8% në 13%. Shumica e njerëzve në të gjithë rajonin mbështetën të drejtën e një gruaje për t’u bërë kryeministre ose presidente.

Por, kur është fjala për jetën familjare, shumica e grave besojnë se burrat duhet gjithmonë të kenë fjalën e fundit mbi vendimet e familjes. Vetëm në Marok mendojnë se burri duhet të jetë gjithmonë vendim-marrësi i fundit.

Pranimi i homoseksualitetit ka ndryshuar, por është i ulët ose shumë i ulët në të gjithë rajonin. Në Liban, pavarësisht se ka një reputacion për të qenë më socialisht liberal sesa fqinjët e saj, shifra është 6%.

Çdo vend i anketuar vendos politikat e Donald Trump për Lindjen e Mesme të fundit. Në të kundërt, në shtatë nga 11 vendet e anketuara, gjysma ose më shumë e miratuan qasjen e Presidentit turk, Rexhep Tajip Erdogan.

Libani, Libia dhe Egjipti renditën politikat e Vladimir Putinit përpara Erdoganit.

Siguria mbetet një shqetësim i madh për Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut. Kur u pyetën cilat vende përbënin kërcënimin më të madh për stabilitetin e tyre dhe sigurinë kombëtare, pas Izraelit, SHBA-ja u identifikuan si kërcënimi i dytë më i madh në rajon në tërësi dhe Irani ishte i treti.

Në çdo vend të pyetur, hulumtimi sugjeroi se të paktën një në pesë vetë po konsideronte të emigronte. Në Sudan, kjo përbënte gjysmën e popullsisë. Arsyet ekonomike u përmendën në mënyrë dërrmuese si faktor lëvizës.

Numri i atyre që mendojnë të largohet për Amerikën e Veriut është rritur, dhe ndërsa Evropa është më pak popullore se sa ishte, ajo mbetet zgjedhja më e mirë për ata njerëz që mendojnë të largohen nga rajoni.

Anketa u krye nga rrjeti kërkimor, Barometri arab. Projekti intervistoi 25,407 persona ballë për ballë në 10 vende dhe territore palestineze. “Barometri arab” është një rrjet kërkimor i bazuar në Universitetin Princeton

Për arsye ligjore dhe kulturore disa vende kërkuan të heqin disa pyetje. Këto përjashtime merren parasysh kur shprehin rezultatet, me kufizime të qarta.

Dosja.al

More in ANALIZË
Aleancat e reja globale, po kërcënojnë lidershipin e SHBA-së në botë

Nga Samantha Vinograd Ka një klikë të re vendesh që po punojnë bashkë, dhe sjellja e presidentit Donald Trump, garanton...

Close