X

Jetë në Hënë? Përfundon eksperimenti biologjik kinez, rezultatet

Jetë e shkurtër për sythat e pambukut të çelur në anën e fshehur të Hënës, të cilët janë vrarë nga i ftohti. Mbyllet kështu eksperimenti biologjik që filloi menjëherë pas uljes së 3 janarit të misionit kinez Chang’e-4. Me mbërritjen e natës së gjatë hënore, temperatura brenda mini-serrës ka rënë në 52 gradë nën zero, duke i dhënë fund eksperimentit, raporton agjencia e lajmeve China Neës Service.

Përkundër gjithçkaje, teknikët e agjencisë kineze të hapësirës CNSA janë të kënaqur me rezultatin e tyre historik: sythat e pambukut të mbirë në Hënë përfaqësojnë formën e parë të jetës të lindur në një trup qiellor të ndryshëm nga Toka, një hap themelor për të provuar mundësinë e kultivimit të frutave dhe perimeve në planete të tjera për furnizimin e kolonive të ardhshme njerëzore në hapësirë. Deri më tani, përpjekje të ngjashme ishin bërë vetëm në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar në orbitën rreth Tokës.

Në biosferën Chang’e-4, së bashku me sythat e pambukut, janë prezentë dhe farat e arabidopsis, patates, majasë etj, por që nuk kanë dhënë shenja jete, të paktën duke gjykuar nga imazhet e botuara nga Cnsa (autenticiteti i të cilave megjithatë vihet në pikëpyetje nga disa faqe dhe tabloide).
Të gjitha materialet biologjike të serrës për momentin rezultojnë të ngrira: me fundin e natës hënore (e cila zgjat rreth dy javë) dhe rritjen e temperaturave, ato do duhet t’i nënshtrohen dekompozimit. Materiali organik do të ruhet në një rezervuar të mbyllur në mënyrë që të mos ndot mjedisin hënor.

More in LAJME, Magazine
Digjet një banesë në Vlorë, raportohet se ka të plagosur

Një banesë është djegur nga zjarri mbrëmjen e sotme në Vlorë. Ngjarja ka ndodhur në Skrofotinë dhe dyshohet se ka...

Close