AKTUALITET, 8 Dhjetor 2018, 17:21

"The Independent"/ SHISH publikon të dhëna sekrete dhe të rrezikshme për NATO-n

"The Independent"/ SHISH publikon të dhëna sekrete dhe

Nga Borzou Daragahi dhe Vincent Triest 

Shqipëria ka postuar informacione të ndjeshme në lidhje me punojesit të e saj më të lartë të SHISH në internet, duke zbuluar në kete menyre detaje rreth identitetit të tyre, automjeteve, roleve operacionale, lëvizjeve të udhëtimit dhe zakoneve të përditshme në dispozicion të publikut. Rrjedhja e informacionit nga sherbimi që supozohet të jetë sekret duket të jetë e madhe dhe potencialisht të rrezikshme për NATO që mund të kenë pasoja ndërkombëtare.

Rrjedhja u zbulua nga gazetaret Borzou Daraghi dhe Vincent Triest, te cillët i kane përkushtuar një reportazh të gjatë rrjedhja e informacionit nga sherbimi sekret shqiptar.

Rrjedhja e informacionit ndodhi pasi SHISH ka derguar pagesat të tyrë tek ministria financave, duke zbuluar në kete menyre me detaje të hollësishme për Shërbimin Informativ Shtetëror, duke përfshirë vendndodhjet e zyrave në terren, tërheqjet në para cash si dhe hidrauliket, teknikët dhe mekanikat te makinave që Sherbimi informativ perdor.

Të dhënat të postuara online zbulojne emrat dhe numrat personal të agjentëve të SHISH, që veprojnë brenda dhe jashtë vendit. Fletët e tabelave tregojnë emrat, pozicionet, pagat dhe shpenzimet e së paku tetë agjent kryesorë të sherbimit sekret shqiptar shqiptarë - disa që punojnë nën mbulimin diplomatik - në Belgjikë, Greqi, Kosovë, Itali, Maqedoni dhe Serbi.

‘The Independent’ nuk ka zbuluar emra ose detaje të tjera identifikuese për të parandaluar pasojat të mundshme kundër informatorëve të nivelit të ulët ose të tjerëve që mund të lidhen me agjentet të SHISH brenda dhe jashtë vendit. Të konfrontuar me publikimin e disa nga detaje me sensitive për menyra si vepron sherbimi, një takimi në një kafene zyrës qendrore te SHISH, zyrtarët e kesaj agjenci pranuan natyrën e ndjeshme të informacionit.

"Parimi është se çdo gjë në lidhje me agjencinë tonë duhet të jetë e fshehur, por duhet të ndjekim të gjitha ligje dhe rregullore", tha një zyrtar i SHISH. "Rregullat dhe rregulloret nuk na lejojnë të shpenzojmë paratë pa ti raportuar."

Inteligjenca dhe profesionistët e sigurisë thanë për rrjedhje se u habiten nga publikimin e ketyre te dhenave sensitive, të cilat mund të lënë agjentët në pozita të ndjeshme të cenueshme ndaj kunder-zbulimit apo shantazhit nga organizatat armiqësore të zbulimit ose kriminelët që kërkojnë të depërtojnë në aleancën perëndimore.

"Duke hyrë në sistemin e Shqipërisë ata mund të futen në sistemin e NATO-s", tha Xhemal Gjunkshi, një anëtar i opozitës i parlamentit shqiptar i cili shërben në Komisionin e Sigurisë Kombëtare dhe ishte një ish gjeneral në ushtri. "Ju filloni të tërheqni një tele dhe përfundoni në Bruksel ose në Londër ose në zyrën e komandantit suprem të aleatëve në SHBA"

Një ish-agjent të CIA-s qe kishte njohuri për SHISH e përshkroi atë si llojin e katastrofës burokratike që mund ta rrezikonte jetën. "Administratori i internetit juaj mund t'ju fut ne rrezik nëse nuk po kushton vëmendje", tha ai për The Independent në kushtet e anonimitetit, sepse ai vazhdon të punojë në çështjet e ndjeshme të sigurisë. "Mund të vendosni buxhetin në internet. Por për të vënë emrat dhe detajet e tjera të agjentëve - kjo është çmenduri. "

Një zëdhënës i NATO-s me qendër në Bruksel tha në një email se nuk komenton çështjet e inteligjencës.

SHISH është organizata pasuese e Sigurimit, shërbimi famëkeq i spiunazhit të kohës komuniste, i cili infiltroi ​​çdo aspekt të jetës personale të shqiptarëve gjatë diktaturës staliniste prej katër dekade e gjysmë të vendit. Një kabllogram e Departamentit të Shtetit të SHBA-ve të vitit 2007 të botuar nga Wikileaks e përshkroi SHISH si "një shërbim të inteligjencës, kryesisht apolitike", që është "partner i shkëlqyeshëm" me qeverinë e SHBA dhe përmendi "bashkëpunim të ngushtë në të gjitha aktivitetet e inteligjencës".

Drejtori i organizatës Helidon Bendo, emërohet nga kryeministri, por funksionon si një njësi autonome jashtë kabinetit shqiptar. Sipas dokumenteve të ministrisë së financave, ajo punëson 913 njerëz. Një diplomat i huaj u ankua se SHISH vepron me pak përgjegjësi ose mbikëqyrje.

Një operative rajonale femër në qytetin port të Durrësit, emri dhe numri i kartës së identitetit të tij janë të dukshme tek pagesat të publikuar, renditet duke terheq së paku 2.500.000 lekë në monedhën shqiptare, rreth 18.000 Pound, mbi të paktën 10 transaksione të këtij viti për " pagesa speciale ". Një referencë e mundshme për rrjetet e informatorëve në Shqipëri.

Një agjent tjetër në Gjirokastër në jug të Shqipërisë regjistrohet duke tërhequr një pagese për 200,000 lekë në nëntor për atë që përshkruhet në faqen publike të ministrisë së financave të Shqipërisë si një "fond sekret".

Një grup i pagesave të vitit 2017, i klasifikuar si sekret, referohet një sistemi të komunikimit të NATO-s, i referuar si Tumba, i cili mund t'i referohet disa majave malore në Ballkan.

Në një pikë, faturat e ujit në rrethin e Himarës në Shqipëri, ku banojnë shumë anëtarë të pakicës greke të vendit, jane ranë 95 për qind, duke sugjeruar një ndërrimin e prioriteteve mbikqyrëse.

Informacioni duket të përditësohet çdo ditë. Një tërheqje prej 3 milionë lekësh (GBP 21,000) nga Banka Credins në Tiranë më 3 dhjetor është postuar në internet deri në fund të ditës.

Detajet përfshijnë numrat e targave të makines dhe ndonjëherë dhe detajet e modelit të automjeteve të përdorura nga spiunët, dhe madje edhe kur makinat merren për riparime, si dhe të dhënat e qëndrimeve të kushtueshme të hoteleve dhe faturat e restoranteve që spiunet shqiptar perdoren.

Dokumentet gjithashtu tregojnë detaje potencialisht të pakëndshme në lidhje me aktivitetet e spiunimit të SHISH, përfshirë pagesat e qirasë për zyra në aeroportit te Rinasit si dhe televizioni shtetëror TVSH. Disa nga pagesat e bëra për transmetuesin shtetëror përfshijnë përshkrime të tilla si "instalimi i pajisjeve teknike" dhe "pajisja brenda televizionit shtetëror".

Zyrtarët premtuan të heqin të dhënat pas njoftimit të nga The Independent tek kryeministria e vendit, shërbimet e inteligjencës, ministria e jashtme, ministria e brendshme, ministria e mbrojtjes dhe ministria e financave. Gjatë muajve informacioni ka qenë online, ka lene vendi i NATO-s të jetë i prekshëm nga infiltrimi nga operacionet e agjencive ruse apo të inteligjencës të tjera.

Në mars, Shqipëria dëboi dy diplomatë rusë, duke i akuzuar ata për operacione të paautorizuara të inteligjencës. "Puna e tyre nuk korrespondonte me statusin e tyre diplomatik", tha në atë kohë ministri i jashtëm Ditmir Bushati.

Shqipëria duket se ka vuajtur vazhdimisht nga mungesa e sigurisë së informacionit kur është fjala për shërbimet e saj të inteligjencës. Vitin e kaluar zyra e prokurorit publik në vend ka postuar në internet një kopje të kartës së identifikimit të drejtorit të SHISH, Helidon Bendo, i cili përfshin adresën e tij të shtëpisë dhe numrin i kartes se identitetit, si pjesë e një iniciative transparence.

Më parë këtë vit, një agjensi shtetërore njoftohet se ishte dërguar një listë prej 250 ose më shumë emrat e operativëve që shërbenin në njësinë e Inteligjencës Ushtarake të vendit.

Dokumentet e SHISH të postuara në internet datojnë që nga 2014, pasi Shqipëria përpiqej të tregonte BE se kishte tronditur historinë e saj të korrupsionit publik dhe po kërkonte të ishte më transparent dhe i përgjegjshëm si një hap drejt anëtarësimit në bllokun e tregtisë dhe monedhës.

Ligjet shqiptare ndalojnë rrjedhjen e informacionit sekret të shtetit, me gjoba deri në 10 vjet burg për zyrtarët që zbulojnë sekrete te shtetit dhe pesë vjet për qytetarët e zakonshëm.

Të njoftuar për rrjedhjeve, zyrtarët e zyrës së kryeministrit, ministria e financave, ministria e brendshme dhe ministria e jashtme u përleshën pas skenave për të hequr të dhënat, por gjithashtu caktojnë fajin për fatkeqësinë.

"Thesari regjistron në sistemin e tij online të gjitha faturat dhe urdhërpagesat që ekzekutohen çdo ditë", tha një zyrtar në kushte anonimiteti. "Të gjitha detajet që jepen atje janë për shkak se ato janë shkruar me urdhër të pagesës nga vetë institucioni. Ata nuk duhet të kenë detajuar faturat me informata të tilla të ndjeshme ".

Një ish zyrtar i shërbimit të inteligjencës ka thënë për The Independent se fajësia është me SHISH, për dhënien e informacionit të ndjeshëm për të financuar zyrtarët e ministrisë që nuk kanë leje sigurise për të lexuar informacioni.

"Është paaftësia e udhëheqjes", tha ish-zyrtari, i cili foli me kusht që ai të mos merrte emrin duke diskutuar çështje të ndjeshme politike. "Ndonjëherë njerëzit nuk punësohen për shkak të performancës së mirë apo kualifikimeve, por për shkak të ndikimit të politikanëve. Ndonjëherë njerëzit që vijnë në institucionet e sigurisë nuk janë të mirë-kontrolluar. Problemi fillon lartë."

The Independent 

Titulli origjinal: Shqipëria, vendi i NATO-s që publikoi të dhëna sensitive të shërbimit inteligjent

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/albania-intelligence-data-posted-online-nato-defence-military-finance-security-a8672446.html