X
Si u torturua populli me gaz nga Sandër Lleshaj

Nga Artur Zheji Sigurisht që urdhërin për të lëshuar gaz të shumtë, në disa seanca të përsëritura, kundrejt protestuesve që po qëndronin paqësisht dhe me flamur kombëtar, përpara Kuvendit të Shqipërisë, e keni dhënë ju zoti Ministër! Por unë nuk dua ta besoj, ose më saktë nuk do të doja ta besoja. Sepse pikërisht kur gazi u derdh mbi shqiptarët.

Si duhet ta lexojnë gazetarët arrestimin e Julian Assange?

A shërben arrestimi i gazetarit australian dhe njëherësh i themeluesit të organizatës jofitimprurëse “WikiLeaks”, Julian Assange-it, si një ndëshkim shembullor ndaj një kundravajtësi penal të çfarëdoshëm? Apo, për nga specifika e ndodhisë në fjalë, kemi të bëjmë me një këmbanë alarmi se ushtrimi i profesionit të gazetarisë është i kanosur si kurrë më parë? Këto dhe një sërë pyetjesh të.

Një ‘Natë e Bardhë’ për demokracinë

Nga Gentian Gaba Nëpër botë, ‘Nata e Bardhë’, është një mbrëmje kulturore. Një festival i qytetarisë që, në muzg, vërshon nëpër rrugë, muze dhe koncerte. Një moment socializimi që ka hyrë edhe në traditën shqiptare, por, që me përthyerjet e këtushme, është kthyer në një takim për turmat e frustruara të Tiranës, të cilat ngarendin në kërkim të shfrenimit të.

Julian Assange nuk është një hero i fjalës së lirë

Nga Oliver Kamm Assange nuk është asnjë hero i fjalës së lirë, dhe as një rebel kundër pushtetit shtetëror. Ai është një i dyshuar penal, që qëndroi i fshehur në mënyrë të paligjshme, dhe që tashmë është arrestuar, akuzuar dhe shpallur fajtor për shkeljen e dorëzanisë së tij. Saga personale e tij, pasqyrohet edhe nga rënia e rolit të WikiLeaks,.

Binyamin “Bibi” Netanyahu, një histori e shkurtër

Ishte viti 1997 kur Ari Shavit, një gazetar i së përditshmes “Haaretz”, shkroi një artikull me titull “Viti i urrejtjes për Bibi”. Kjo urrejtje zgjat prej 20 vjetësh. Në fillim të marsit Binyamin Netanyahu do t’i flasë për herë të tretë Kongresit të Shteteve të Bashkuara. Dhe do të jetë rekord, sepse udhëheqësi i vetëm i huaj të cilit i.

Çfarë nuk shkon me kapitalizmin e sotëm?

Nga Angus Deaton Prinston – Papritmas, kapitalizmi është dukshëm i sëmurë. Virusi i socializmit, është ringjallur, dhe po i infekton sërish të rinjtë. Udhëheqësit e mençur, të cilët respektojnë arritjet e kaluara të kapitalizmit, duan ta shpëtojnë atë, dhe kanë propozuar disa diagnoza dhe mjete juridike. Por nganjëherë propozimet e tyre, i mbivendosen ideve të atyre që duan zhduken këtij.

Jemi kthyer në fis te Margjeloja

Nga Artan Fuga Më habiste Gustave Le Bon kur një shekull më parë theksonte një ide shumë të çuditshme për mua. Ai theksonte te “psikologjia e turmave” që kur një popull bën një revolucion për të cilin nuk është i përgatitur sepse elitat e tij janë për faqe të zezë, atëhere ndodh katrahurë: Revolucioni pas pak kohe kthehet në një.

POLICËT, gati të shpërthejnë…

Nga Kastriot Islami Si asnjëherë tjetër më parë, Edi Rama dhe ministri Sandër Lleshi, të gjëndur në panik e të mbërthyer nga një frikë e madhe po përpiqen të ushtrjnë dhunë e terror mbi qytetarët duke përdorur policët në kundërshtim me ligjin, duke u dhënë atyre urdhëra politikë, duke i detyruar ata të përplasen me qytetarët. Këto veprime kanë cuar.

Çfarë është ‘Rilindja’, veçse një bandë me e madhe se ajo e Admir Murataj?

Nga Gentian Gaba Në librin e katërt të ‘De civitate Dei’, Shën Augustini, flet për mbretëritë pa drejtësi. Doktori i kishës ngre pyetjen retorike: Nëse heqim drejtësinë, çfarë janë në thelb mbretërit (shtetet), veçse banda të mëdha plaçkitësish? Po bandat e plaçkitësve, a nuk janë në veçse mbretëri (shtete) të vogla? Këto të fundit janë një grup njerëzish që i.

Kush ia hoqi shijen e keqe Theo Jacobs, pilula, dhe dy standardet e ONM

Nga Sonila Bejtja Do e nis këtë shkrim duke nënvizuar dashamirësinë që kam personalisht ndaj njerëzve me emrin THEO;, më japin një ndjesi te butë dhe i përkthej ne njerëz pozitive dhe koherente. Por kësaj radhe po zhgënjehem fatkeqësisht: Para ca kohesh pame te gjithë ne shqiptaret e thjeshte e sidomos juristet e përfshire profesionalisht, seancën e mbajtur para KPK.