Kërcënimi i dyfishtë ndaj Demokracisë Liberale

Nga Dani Rodrik Demokracia joliberale – apo populizmi – nuk është kërcënimi i vetëm politik me të cilin përballen vendet e Perëndimit. Demokracia liberale po minohet gjithashtu n ga një tendencë për të theksuar “liberalen” në kurriz të “demokracisë”. Kriza e demokracisë liberale po diskutohet gjerësisht tashmë. Presidenca e Donald Trump, vota për Brexit në Mbretërinë e Bashkuar dhe ngritja elektorale.

Italia po bie në duart e fashistëve

Fashizmi ёshtё shёndoshё e mirё nё Itali dhe po forcohet dita ditёs. Traini mund tё ketё tёrhequr kёmbёzёn, por breshёria e plumbave u frymёzua nga politikanёt e djathtё, tё drejtuar nga Berluskoni, tё cilёt mundohen tё mbulojnё dёshtimet e tyre duke shkaktuar urrejtje.

BE-ja do të bëhet vërtet ballkanike tani!

Nga Volker Wagener Premtimi është premtim. Prej 15 vjetësh vendeve të Ballkanit Perëndimor iu ofrua pranimi në familjen e BE-së. Por për momentin ky është guxim prej të marri, mendon Volker Wagener. Kjo quhet një dilemë e vërtetë. Objektivisht, gjashtë kandidatët evropianë në dhomën e pritjes së BE-së janë aq larg nga standardet e Brukselit, sa edhe një motor gjerman me naftë.

Cinizëm në Siri

Nga Dominique Moisi Ofensiva e Ushtrisë Turke kundër territoreve të kontrolluara nga Kurdët në Sirinë e veriut ekspozon kompleksitetin e vërtetë të krizës Siriane. Turqia dhe SHBA, që të dyja anëtare themeluese të NATO-s, tashmë përballen me një rrezik real për përshkallëzim që mund të sjellë një konfrontim të armatosur të drejtpërdrejtë – një i tillë që Rusia do ta shohë.

A mund të luftohen me ligj lajmet e rreme?

Si mund ta luftojnë shoqëritë prurjen e informacionit të rremë, shpesh herë të fabrikuar, që vërshon nëpër internet dhe përmes mediave sociale, duke ndotur debatet politike thuajse kudo?

Japonia, Kina dhe Ballkani Perëndimor

Nga Liubomir K. Topaloff Më 17 janar, kryeministri japonez Shinzo Abe mbylli një udhëtim pesë-ditor në Evropën veriore dhe juglindore. Pas vizitës në Estoni, Lituani dhe Letoni, ai shkoi në Bullgari, Serbi dhe Rumani. Udhëtimi i tij në rajonet balltike dhe të Ballkanit i përshtatet përpjekjeve dhjetëvjeçare të Tokios për t’u vendosur si një udhëheqës global ekonomik dhe politik dhe.

Historia e “Fake News”, si filloi shpërndarja e lajmeve të rreme nga Maqedonia, në të gjithë botën

Në nje kohë rekord, fraza “fake news”, u kthye nga nje fenomen i rrjeteve sociale, në një clichè gazetareske dhe një frazë politike që shprehte zemërim. Por, si ka evoluar fraza “fake news” dhe çfarë pritet të ndodhë në botën e disinformimit?

Mediat dhe Fejsbuku, fundi i një dashurie

Nga Franklin Foer Mark Zuckerberg lëvizi me shpejtësi, dhe në pak kohë shkaktoi një pështjellim të madh. Ka tronditur botën e gazetarisë, duke reduktuar në mënyrë radikale vlerën e reklamave digjitale, nga e cila varet tashmë mbijetesa e mjeteve të informimit. Ka ndikuar thellë në zakonet e leximit të lexuesve të tij, pra kavieve të laboratorit të eksperimentit të tij.

Presidenca një vjeçare e Trump, a është me të vërtetë kaq keq?

Analizë e “The Economist” Thuajse një vit nën presidencën e Donald Trump, ju duhet të shtrëngoni veten për t’i kuptuar të gjitha. Në librin “Zjarr dhe Tërbim”, rrëfimi nga Michael Wolff i thashethemeve të Shtëpisë së Bardhë, i cili nuk e mirëpriste përvjetorin e z. Trump aq shumë, aq sa udhëheqësi i botës së lirë portretizohej si një perandor i.

Si do ta gjunjëzojnë robotët politikën

Fatkeqsisht, teknologjitё e reja shpesh u japin tiranёve tё ardhshёm mjete pёr tё mbajtur shoqёrinё nёn kontroll. Nuk ёshtё e vёshtirё tё imagjinosh se si kompanitё e mёdha teknologjike mund tё binden tё hidhen nё aksion pёr tё monitoruar disidentёt, ndёshkuar armiqtё dhe shpёrblyer miqtё.